Κάλιο: Τα οφέλη του και ποιες τροφές το περιέχουν

Κάλιο: Τα οφέλη του και ποιες τροφές το περιέχουν

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών. Περίπου το 95% του καλίου στο σώμα αποθηκεύεται κυρίως στο ενδοκυττάριο τμήμα, ενώ άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το χλώριο, στο εξωκυττάριο. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διαταραχή στη διαχείριση του καλίου από τα νεφρά, για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια επαρκής ημερήσια ποσότητα καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700 mg / ημέρα. Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο σε όλο το σώμα και συμμετέχει στις ίδιες λειτουργίες με το νάτριο, αλλά με έναν συμπληρωματικό ρόλο, και η ισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων είναι σημαντική. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ισχύουσες συνιστώμενες διαιτητικές στρατηγικές για μείωση της πίεσης περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, την αύξηση του προσλαμβανομένου καλίου, την απώλεια βάρους, την κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο και την υιοθέτηση μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής, όπως αυτή δίνεται από τις Προσεγγίσεις για την Υπέρταση (δίαιτα DASH). Η δυνατότητα των νεφρών να εκκρίνουν ή να συντηρούν το νάτριο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ