Παχαίνω εύκολα, τι πρέπει να κάνω για να αλλάξω;

Παχαίνω εύκολα, τι πρέπει να κάνω για να αλλάξω;

Οι παράγοντες που έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση παχυσαρκίας είναι πολλοί και έχουν σχέση τόσο με την ίδια τη διατροφή (ποσοτικά και ποιοτικά) όσο και το γενικότερο τρόπο ζωής και το ενεργειακό ισοζύγιο (σχέση θερμιδικής κατανάλωσης και θερμιδικής πρόσληψης.

Από τον κλινικό διατροφολόγο- βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο diatrofi.gr 

Κάποιοι από τους βασικότερους παράγοντες είναι:  

Το άστατο πρόγραμμα διατροφής: Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων και οι μεγάλες μερίδες αποτελούν βασικό παράγοντα αύξησης του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν γίνεται απόλυτα συνειδητό το πόσο τρώμε.

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε: Καταναλώνοντας είτε μεγάλο όγκο συνολικά φαγητού είτε τρόφιμα με μεγάλο ενεργειακό φορτίο καταλήγουμε να δίνουμε περισσότερες θερμίδες, από αυτές που καλύπτουν τις πραγματικές μας ενεργειακές ανάγκες.

Μέγεθος μερίδας: Το πόσο μεγάλη μερίδα τρώμε και πόσο συχνά τρώμε μεγάλες μερίδες από επιβαρυντικά φαγητά επηρεάζει απόλυτα το βάρος μας. Έχει βρεθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οι μερίδες στο σπίτι (μεγαλύτερα σερβίτισα και πιάτα) όσο και στο φαγητό έξω βαραίνει με επιπλέον θερμίδες καθημερινά το διαιτολόγιο μας.

Λίπος: Αποτελεί σίγουρα το βασικό υπεύθυνο για την αύξηση βάρους. Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά όπως είναι τα τηγανιτά, τα καπνιστά κρέατα, αλλαντικά π.χ. ζαμπόν, λουκάνικα, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά, λιπαρές σάλτσες, γλυκά, έτοιμα σνακ όπως πατατάκια αλλά και η μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου στα φαγητά και στις σαλάτες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του λίπους στο σώμα και τελικά του βάρους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ