Τα ρούχα μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση;

Τα ρούχα μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση;

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Christophe Andre.

Πάει καιρός που το ντύσιμο δε χρησίμευε στον άνθρωπο παρά μόνο για να σκεπάσει τη γύμνια του, να μην κρυώνει. Τώρα πια λειτουργεί ως υποκατάστατο της κλονισμένης μας αυτοεκτίμησης.

Πώς αισθάνεστε όταν αγοράζετε ένα όμορφο ρούχο που σας πηγαίνει πολύ; Περίφημα, σίγουρα. Η αυτοεκτίμησή σας είναι ανεβασμένη. Η εικόνα του εαυτού έχει αναβαθμιστεί για μερικές ώρες ίσως και μέρες, όμως δεν κρατά πολύ. Ο πιο εύκολος τρόπος για άνθρωπο της κοινωνίας της Δύσης, που θέλει να βελτιώσει γρήγορα την εξωτερική εικόνα του, είναι ν’ αγοράσει καινούργια ρούχα.

Άραγε θα υπήρχε βιομηχανία μόδας, αν οι άνθρωποι δεν είναι προβλήματα αυτοεκτίμησης; Η τάση για το ωραίο και την αλλαγή αρκεί για να χρηματοδοτήσει μια τόσο μεγάλη βιομηχανία; Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι. Η ανάγκη να είσαι ντυμένος όπως απαιτεί ο περίγυρός σου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ανάγκη να διατηρείς σταθερή την αυτοεκτίμησή σου. Πώς αλλιώς εξηγείται η μανία για «σινιέ» ρούχα, να χρυσοπληρώνεις αυτά που φοράς μόνο και μόνο γιατί είναι επώνυμα; Κάποτε, ήταν ιδιαίτερα σικ να φοράς ρούχα μ’ ένα κροκοδειλάκι στο πέτο. Αργότερα, ήταν της μόδας να έχεις ζωγραφισμένη στα ρούχα σου τη φωτογραφία ενός πρωταθλητή του πόλο. Ύστερα από λίγο καιρό, κάτι άλλο θα γίνει της μόδας, αφού τελικά το μόνο που ενδιαφέρει τα «θύματα της μόδας» είναι να τρέχουν πίσω απ’ τις βιτρίνες, για να δουν τι θα φορεθεί αργότερα, να φορέσουν πρώτοι κάτι που θα γίνει σε λίγο της μόδας, και βέβαια να μην το ξαναφορέσουν μόλις αρχίσουν να το φοράνε όλοι.

Για ποιους λόγους ακολουθούμε τις επιταγές της μόδας;

Δεν ακολουθούν όλοι κατά γράμμα τη μόδα. Ούτε την ακολουθούν όπως να ’ναι, χωρίς λόγο. Εκείνοι που φροντίζουν να φορέσουν κάτι πριν από τους άλλους, το κάνουν κυρίως για να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Προσπαθούν να ξεχωρίσουν, να θεωρηθούν πρωτοπόροι, να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν το κριτικό και επιτιμητικό βλέμμα «των άλλων», που εξακολουθούν να ντύνονται παλιομοδίτικα. Κολακεύονται, μάλιστα, ορισμένοι από τα περίεργα βλέμματα των άλλων, αντί να ενοχλούνται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ