Η έλλειψη της βιταμίνης D στα παιδιά προκαλεί παχυσαρκία

Η έλλειψη της βιταμίνης D στα παιδιά προκαλεί παχυσαρκία

Σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης D, η οποία μας προστατεύει στην ενήλικη ζωή από οστεοπενία, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρέπει να υποβάλλονται τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,  βρέθηκε ότι το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D!

 «Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης», αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, προσθέτει η κ. Χαρμανδάρη, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ