Πρωτοποριακή επέμβαση με μόσχευμα από 3D εκτυπωτή

Πρωτοποριακή επέμβαση με μόσχευμα από 3D εκτυπωτή

 

Μία επέμβαση, που συνδυάζει στον απόλυτο βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας με την επιστήμη της ιατρικής, έγινε στην Ολλανδία χαρίζοντας τη ζωή σε μία 22χρονη κοπέλα.

Χειρούργοι γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης προχώρησαν στην αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του κρανίου της 22χρονης με μόσχευμα, που δημιουργήθηκε σε 3D εκτυπωτή.

Ακούγεται σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Η άτυχη κοπέλα έπασχε από μία σπάνια πάθηση, η οποία προκαλούσε πάχυνση των οστών του κρανίου της, με αποτέλεσμα να έχει όλο και περισσότερους πονοκεφάλους και να χάνει σταδιακά την όρασή της.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει η νεαρή κοπέλα και ως εκ τούτου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Οι χειρούργοι αφαίρεσαν σχεδόν όλα τα οστά από το κρανίο της 22χρονης και τα αντικατέστησαν με το μόσχευμα, που δημιουργήθηκε στον 3D εκτυπωτή και το οποίο στη συνέχεια σύνδεσαν με τον αυχένα.

Η επέμβαση έγινε πριν από τρεις μήνες και πλέον η κοπέλα έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Δεν έχει, πλέον, πονοκεφάλους, εργάζεται κανονικά και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υπάρχει κανένα σημάδι στο πρόσωπό της, το οποίο να φανερώνει ότι ήταν στο χειρουργικό κρεβάτι για 23 ώρες.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NBCNEWS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ