• Τα γεγονότα…σαν σήμερα

  4:09 πμ, Τρίτη 04 Μάρ 2014 4:09 πμ, Τρίτη 04 Μάρ 2014

  Τα γεγονότα…σαν σήμερα

  Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία όταν το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μαρτίου.

  -Το 1851, γεννιέται στην Σκιάθο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων» υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους διηγηματογράφους της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

  -Το 1881, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, με τίτλο «Σπουδή στο Κόκκινο».

  -Το 1912, οι σουφραζέτες, το πρώτο οργανωμένο φεμινιστικό κίνημα, πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.

  -Το 1928, η ΑΕΚ πετυχαίνει την πρώτη νίκη της επί του Παναθηναϊκού, με 2-1 σε φιλικό παιχνίδι, μετά από 10 αγώνες.

  -Το 1944, αρχίζει η μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των Γερμανών κατακτητών αλλά και των ντόπιων συνεργατών τους. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου με την αποχώρηση των Γερμανών εισβολέων.

  -Το 1966, θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ προκαλεί η δήλωση του Τζον Λένον. «Είμαστε οι Beatles, πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό».

  -Το 2010, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας, που επισημαίνει ότι το ψήφισμα μπορεί να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα