Σαν σήμερα γεννήθηκε η φωνή του ’40

Σαν σήμερα γεννήθηκε η φωνή του ’40

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Φεβρουαρίου του 1910 όταν ερχόταν στην ζωή μια από τις μεγαλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωνές του προηγούμενου αιώνα στην Ελλάδα.

Η Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια του έπους του ’40 , ταύτισε την φωνή της με το ελληνοϊταλικό μέτωπο συνοδεύοντας με το τραγούδι της τους έλληνες φαντάρους και έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στο ελληνικό τραγούδι.

Η Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης από γονείς καπνεργάτες και με την Μικρασιατική καταστροφή εγκαθίσταται με την οικογένεια της στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο.

Το 1930 αποφασίζει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της και ξεκινάει να τραγουδάει σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Θεσσαλονίκη. Το 1933 κάνει πρεμιέρα στο σανίδι στο αθηναϊκό θέατρο «Κεντρικόν» με την επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933» ενώ την ίδια περίοδο υπογράφει και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης».

Κατά την επταετία συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα ενώ την βραδιά του «Πολυτεχνείου» άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.

Η Σοφία Βέμπο άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Μαρτίου του 1978 χτυπημένη από εγκεφαλικό επεισόδιο και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο.

 

 

Πηγή: Youtube-χρήστης: Christina P

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ