Χάσαμε τη «μάχη» του μπακλαβά

Χάσαμε τη «μάχη» του μπακλαβά

Στο συμπέρασμα ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκικό προϊόν, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν πολύμηνης διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για την προέλευση του αγαπημένου σιροπιαστού γλυκού.

Συγκεκριμένα, τουρκικός είναι ο μπακλαβάς που περιέχει φιστίκι και περιελήφθη στο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, όπως ονομάζεται, είναι μία από τις εκδοχές του γλυκού αυτού που ξεχωρίζει χάρη στα φιστίκια και στο ψήσιμό του σε φρέσκο βούτυρο.

Υπήρξε όμως και μία ελληνική επιτυχία. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΑ/ΑΠΕ στον κατάλογο για προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης περιελήφθη και η μικρόκαρπη τομάτα Σαντορίνης, πιο γνωστή ως «τοματάκι Σαντορίνης» η οποία θεωρείται μία ποικιλία της τομάτας με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και γεύση που ευδοκιμεί στο νησί των Κυκλάδων.

Ίσως πολλούς να έχει ξενίσει το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχυρώνει προστατευόμενα προϊόντα από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει τέτοιου είδους προϊόντα που δεν ανήκουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής έχει αναγνώρισε ως ΠΟΠ 16 προϊόντα εκτός ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το ινδικό τσάι Νταρτζίλινγκ και δέκα κινέζικα προϊόντα.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ