Αμερικανοί βομβάρδισαν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Αμερικανοί βομβάρδισαν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, η οποία ολοφάνερα πήγε πολύ στραβά.

Τα δύο -κάθετης απογείωσης- AV-8B Harrier απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Bonhomme Richard ,κατά τη διάρκεια της άσκησης Saber Talisman που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Είχαν ως αποστολή να ρίξουν τις συγκεκριμένες βόμβες στη νήσο Townshend, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης τους έλαβαν εντολή για ακύρωση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς κρίθηκε ότι τη στιγμή εκείνη υπήρχαν κίνδυνοι στην περιοχή-στόχο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιοι ήταν αυτοί οι κίνδυνοι.

Η επιχειρησιακή αυτή όμως αλλαγή δημιούργησε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» καθώς, τα αεροσκάφη, μη έχοντας σκοπό να επιστρέψουν με τις βόμβες, ήταν εφοδιασμένα με μικρή ποσότητα καυσίμων.

Με τις βόμβες λοιπόν επί των αεροσκαφών, θα ήταν σχεδόν βέβαιο πως τα υπάρχοντα καύσιμά τους δεν θα αρκούσαν και σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόπειρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο για τα πληρώματα των εν λόγω αεροσκαφών, όσο και για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου.

Και έτσι «άδ��ιασαν» τέσσερις βόμβες 50 μέτρα από τον ύφαλο, ο οποίος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1981, ενώ η περιβαλλοντική του αξία είναι ανεκτίμητη.

Πάντως οι βόμβες δεν έφεραν εκρηκτική γόμωση.

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ