Αστεροειδής θα περάσει “ξυστά” από τη Γη

Αστεροειδής θα περάσει “ξυστά” από τη Γη

Ο μικρός αστεροειδής 2012 DA14 θα πραγματοποιήσει μια κοντινή διέλευση από την Γη στις 15 Φεβρουαρίου, τόσο κοντινή ώστε θα περάσει μέσα από την τροχιά των γεωσύγχρονων δορυφόρων.

Η υπηρεσία της NASA για τα κοντινά στην Γη αντικείμενα, (Near-Earth Object Program Office) έχει προβλέψει με ακρίβεια την τροχιά του αστεροειδή ώστε να αποκλείσει την πιθανότητα πρόσκρουσης του με τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για έναν βραχώδη αστεροειδή φασματικού τύπου L, ο οποίος εάν έπεφτε στη Γη, θα δημιουργούσε έναν κρατήρα στο μέγεθος του μεγάλου κρατήρα στην Αριζόνα ή θα μπορούσε να είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα κατά την είσοδο του. Ο αναλυτής της NASA, Don Yeomans, υπολογίζει ότι κάθε 40 χρόνια πλησιάζει στη Γη ένας τέτοιος αστεροειδής ενώ κάθε 1200 χρόνια υπάρχει μια πιθανότητα πρόσκρουσης.

Στις 21.24 το βράδυ της Παρασκευής ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε απόσταση 27,700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και παρόλο που θα περάσει μέσα από την ζώνη των γεωσύγχρονων δορυφόρων που βρίσκεται σε απόσταση 35,800 χιλιομέτρων, θα απέχει αρκετά από την πλειοψηφία των δορυφόρων συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο αστεροειδής θα έχει ταχύτητα περίπου 7,8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και θα κινείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια σε σχέση με τη Γη.

Ακόμα και αν ο 2012 DA14 πλησιάζει τόσο κοντά στη Γη, το φαινόμενο μέγεθος του δεν θα ξεπεράσει το 7,5, λόγω του μικρού του μεγέθους το οποίο υπολογίζεται στα 45 μέτρα. Θα είναι ορατός μέσα από τηλεσκόπιο ή κιάλια, εάν γνωρίζουμε όμως την ακριβή του θέση. Λόγω της πολύ μικρής απόστασης από τη Γη και της βαρυτικής επίδρασης του πλανήτη στον αστεροειδή, η θέση του δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο με την βοήθεια των προγραμμάτων αστρονομικής χαρτογράφησης.

Κατά την στιγμή της κοντινότερης διέλευσης θα βρίσκεται στον βραδινό ουρανό της Ινδονησίας, όπου θα κινείται με ρυθμό 1 μοίρας ανά λεπτό. Ερασιτέχνες αστρονόμοι στην ανατολική Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία θα έχουν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν, ενώ όταν θα βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για παρατήρηση από την Αμερική θα έχει φτάσει σε μέγεθος 11.

Πηγή: ofa.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ