Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις αποζημιώσεις – Ποιοι θα πρέπει να τις επιστρέψουν

Αρχίζουν οι  έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για τις αποζημιώσεις μειωμένων  ενοικίων  που  έλαβαν οι εκμισθωτές  λόγω COVID-19 για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 λόγω COVID-19.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αρχίζει ο έλεγχος και η επιστροφή των αποζημιώσεων ενοικίων αυτών που δόθηκαν λόγω COVID -19 σε εκμισθωτές που δεν τις δικαιούνταν.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αναζήτησης των συγκεκριμένων ποσών διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ.

 

μειωμένα ενοίκια -έλεγχοι

Η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών είναι η εξής:
1. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζεται με την παρ. 1 του άρθρου 3 των υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 400/2021, 500/2021, 615/2021, 809/2021 και 872/2021 Αποφάσεων, η Α.Α.Δ.Ε. δημιουργεί και αποστέλλει στη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών:
μειωμένα ενοίκια - έλεγχοι
(α) αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε έναν από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και
(β) συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.
Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.
2. Βάσει της (β) συγκεντρωτικής κατάστασης της παρ. 1, η ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.
3. Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/74 (Α’ 90) Περί Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών».
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
4. Η διαδικασία της βεβαίωσης των εσόδων δύναται να πραγματοποιείται μέσω υπηρεσιών διαλειτουργικότητας που προβλέπονται στην υπό στοιχεία Α.1209/2021 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β’ 4053), με φορέα τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ