Καρλ Νεχάμερ: Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας

Τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ επέλεξε ως ηγέτη του κόμματος το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Αυστρίας. Ο Νεχάμερ θα γίνει και καγκελάριος της χώρας μετά την παραίτηση του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο APA και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Καρλ Νεχάμερ.

“Ορίσθηκα σήμερα ομοφώνως από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (ÖVP) πρόεδρος του κόμματος και, κατά συνέπεια, υποψήφιος για την θέση του καγκελαρίου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Βιέννη ο Καρλ Νεχάμερ.

Ο 49χρονος πολιτικός ανακοίνωσε με την ευκαιρία αυτή ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα αναλάβει και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υποψήφιος καγκελάριος ανακοίνωσε ότι ο Μάγκνους Μπρούνερ, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει το υπουργείο των Οικονομικών.

Ο Καρλ Νεχάμερ θα είναι ο πέμπτος Αυστριακός καγκελάριος που αναλαμβάνει από το 2016. Η ημερομηνία της ορκωμοσίας του δεν έχει ανακοινωθεί.

Να σημειωθεί ότι ο Σάλενμπεργκ αποφάσισε να παραιτηθεί από την Καγκελαρία μόλις δύο μήνες μετά που ανέλαβε καθήκοντα. Όπως τόνισε θα παραμείνει στη θέση του ώσπου το κόμμα να εκλέξει νέο ηγέτη, αφού ο Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο  ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την πολιτική και θα αποχωρούσε παράλληλα και από την ηγεσία του κόμματος σήμερα.

Σεσπάστιαν Κουρτς

Σε δήλωσή του ο Σάλεμπεργκ είπε ότι πιστεύει πως “και οι δύο θέσεις, επικεφαλής της κυβέρνησης και του αυστριακού κόμματος που είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους- θα έπρεπε να κατέχονται ξανά από το ίδιο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, διαθέτω τη θέση μου ως καγκελάριου αμέσως μόλις καθοριστεί η σχετική πορεία εντός του κόμματος”.

αλεξάντερ σάλενμπεργκ

Να σημειωθεί ότι ο Σάλενμπεργκ ανέλαβε την Καγκελαρία αμέσως μετά την παραίτηση Κουρτς μετά την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο Κουρτς είχε παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ