17 Νοέμβρη: Τι λέει ο αστυνομικός που μπήκε πρώτος στη γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης – ΒΙΝΤΕΟ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 29 Ιουνίου 2022, από την ημέρα που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και σήμανε η αρχή του τέλους, για τη δράση της 17 Νοέμβρη, της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για 23 δολοφονίες στην Ελλάδα.

Στις 29 Ιουνίου 2002 εξερράγη πρόωρα μια βόμβα, τραυματίζοντας τον άνθρωπο που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τη σύλληψη από το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε πάνω του περίστροφο το οποίο ύστερα από ανάλυση βρέθηκε ότι ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας και είχε χρησιμοποιηθεί σε δράσεις της 17 Νοέμβρη. Την 1η Ιουλίου 2002 ανακοινώνεται ότι ο τραυματίας είναι ο Σάββας Ξηρός. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εντόπισε μία γιάφκα στην οδό Πάτμου 84, στα Κάτω Πατήσια, στις 3 Ιουλίου, και μία δεύτερη στην οδό Δαμάρεως 73, στο Παγκράτι.

Στη συνέχεια, η αστυνομία συνέλαβε τον Χριστόδουλο Ξηρό στην Αθήνα, τον Βασίλη Ξηρό (αδελφό του Χριστόδουλου) και τον Διονύση Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου, τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στους Λειψούς στις 17 Ιουλίου και τους Βασίλη Τζωρτζάτο και Θεολόγο Ψαραδέλλη στη Χιλιαδού την επόμενη μέρα. Στις 20 Ιουλίου, συνελήφθησαν ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης και ο Ηρακλής Κωστάρης στο Μόρφιο Θεσπρωτίας, στις 21 Ιουλίου στην Αθήνα ο Θωμάς Σερίφης και 24 Ιουλίου ο Παύλος Σερίφης στην Καρδίτσα.

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος παραδόθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουλίου. Στην Αθήνα συνελήφθησαν ο Πάτροκλος Τσελέντης στις 25 Ιουλίου, ο Νίκος Παπαναστασίου στις 26 Ιουλίου και Σωτήρης Κονδύλης την 1 Αυγούστου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στην αστυνομία στις 5 Σεπτεμβρίου και αποκαλύφθηκε ότι κρυβόταν στο Αγκίστρι. Στις 12 Σεπτεμβρίου συνελήφθη η Αγγελική Σωτηροπούλου (σύντροφος του Κουφοντίνα) και στις 9 Ιανουαρίου 2003 ο Ανέστης Παπαναστασίου.

Μιλάει για πρώτη φορά ο αστυνομικός που μπήκε στη γιάφκα της 17 Νοέμβρη

Ο αστυνομικός που μπήκε στη γιάφκα της 17 Νοέμβρη, ο ο αντιστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας, Ευστράτιος Κυριακάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, περιέγραψε όσα είδε: τη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης, το οπλοστάσιο και τις προκηρύξεις.

«Ανοίγουμε την πόρτα με προφυλάξεις, σε περίπτωση που ήταν δεμένη με εκρηκτικά. Όταν βεβαιωθήκαμε με οπτικές ίνες ότι δεν είναι παγιδευμένη, μπήκαμε μέσα. Μπήκα από τους πρώτους. Βλέπω τη σημαία με το αστέρι, όνειρο δεκαετιών για πολλούς αξιωματικούς να την βρουν. Δίπλα τα μπαζούκας, όπλα, εκρηκτικά. Ήταν μια προκήρυξη, βγαλμένη από υπολογιστή. Στην προκήρυξη υπήρχαν παραπομπές χειρόγραφες. Τότε είπα στον επικεφαλής “Πρόσεξέ την. Βάλε την σε ιδιαίτερο χώρο. Έχουμε αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο. Τον αρχηγό. Εδώ πρέπει να είναι ο γραφικός χαρακτήρας του αρχηγού”. Πήρα αμέσως τηλέφωνο Σύρο και Διώτη και λέω “Έχουμε τη γιάφκα της 17 Νοέμβρη”» περιέγραψε ο κ. Κυριακάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ