Προτάσεις για πεζοπορία

Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουσείο, με αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά χωριά, σύγχρονα μνημεία και εκπληκτικά τοπία παντού. Η χώρα μας έχει πολλές ορεινές περιοχές, οπότε διαθέτει πολυάριθμες κοιλάδες, φαράγγια και καταρράκτες που την καθιστούν  παράδεισο για πεζοπορία. Ακόμα ένα σημαντικό προτέρημα είναι το υπέροχο για πεζοπορία μεσογειακό κλίμα, που δημιουργεί ιδανικές καιρικές συνθήκες.

ΑΘΗΝΑ

Ο ΛΟΦΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η Ακρόπολη βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, με εντυπωσιακή θέα. Η διαδρομή είναι 2 χιλιόμετρα περίπου σε ένα βραχώδες μονοπάτι και σκάλες.

Μία εύκολη διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να γίνουν και κάποιες στάσεις σε σημεία με ιδιαίτερα μνημεία και αξιοθέατα.

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Ένα ακόμα ύψωμα ιδανικό  για πεζοπορία στην Αθήνα, είναι ο Λυκαβηττός, που έχει υψόμετρο 277 μέτρα και το διπλάσιο ύψος του λόφου της Ακρόπολης. Η πιο συνηθισμένη αφετηρία είναι από την Αριστίππου και διαρκεί περίπου 90 λεπτά για να ανεβείτε μέχρι την κορυφή.

Στην κορυφή του λόφου, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με πανοραμική θέα στην πόλη. Η δύση του ηλίου σε συνδυασμό με τη θέα στην πόλη, είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια.

Πεζοπορία εύκολη για τους περισσότερους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΥΣΤΡΑΣ

Ο Μυστράς είναι ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από την Σπάρτη. Το Κάστρο του Μυστρά χρονολογείται από το 1249 και υπάρχουν μεσαιωνικά ερείπια που φανερώνουν τους διάφορους πολιτισμούς που την είχαν κατακτήσει στο παρελθόν.

Η πεζοπορία μέχρι την κορυφή, είναι 3,5 χιλιόμετρα περίπου.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ

Το φαράγγι του Λούσιου εκτείνεται από την πόλη της Καρύταινας μέχρι την πόλη της Δημητσάνας. Βρίσκεται στην περιοχή της δυτικής Αρκαδίας στη χερσόνησο της Πελοποννήσου. Η πεζοπορία είναι 15 χιλιόμετρα περίπου και έχει καλή σήμανση για τα μονοπάτια. Μερικά από τα κυριότερα σημεία αυτής της πεζοπορίας είναι τα τρία μοναστήρια χτισμένα στους βράχους και ένας καταρράκτης.

Στενό φαράγγι με πυκνό δάσος και απότομους βράχους, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται εύκολης πεζοπορίας.

ΜΑΙΝΑΛΟ

Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Στεμνίτσα και καταλήγει στο χωριό Λαγκάδια. Είναι 75 χιλιόμετρα και περνάει μέσα από το φαράγγι του Λούσιου και την κοιλάδα του ποταμού Μύλαων.

Αυτή διαδρομή δεν είναι μονοήμερη, απαιτεί χρόνο πέντε ημερών και όπως καταλαβαίνετε, ο βαθμός δυσκολίας μόνο και μόνο από τις ημέρες που θα αφιερώσει κάποιος, την καθιστούν σχετικά δύσκολη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2917 μέτρα και κατά τη μυθολογία εκεί κατοικούσαν οι 12 Θεοί.  Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Συνήθως για την ανάβαση , οι πεζοπόροι ξεκινούν από το Λιτόχωρο και η διάρκεια της ανάβασης για τους έμπειρους, διαρκεί δύο ημέρες πραγματοποιώντας διανυκτέρευση  σε ένα από τα περίπου 20 καταφύγια που βρίσκονται διάσπαρτα στο βουνό.

Χαρακτηρίζεται μέτρια έως δύσκολη πεζοπορία και δε συστήνεται για όσους δεν είναι αρκετά έμπειροι αυτού του αθλήματος.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα είναι ένα απίστευτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που αποτελείται από έξι ελληνικά ορθόδοξα μοναστήρια χτισμένα στην κορυφή ορισμένων εξαιρετικών βραχωδών σχηματισμών στην Κεντρική Ελλάδα.

Για τους πεζοπόρους, υπάρχουν δύο κοινές πεζοπορίες – ο μακρύς βρόχος και ο σύντομος βρόχος. Τα διαφορετικά μήκη σας επιτρέπουν να δείτε την υπέροχη και μυθική ομορφιά των μοναστηριών των Μετεώρων.

Πεζοπορία μεγάλης απόστασης

Υπάρχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα διαφορετικών μονοπατιών που εκτίνονται μέσα και από αξιόλογους βραχώδεις σχηματισμούς και προσφέρουν στους πεζοπόρους μία διαδρομή μέσα σε μία απαράμιλλη φυσική ομορφιά και σημαντικά ιστορική τοποθεσία.

Με αφετηρία την πόλη της Καλαμπάκας θα περάσετε από όλα τα μοναστήρια και επιστρέφετε στην Καλαμπάκα. Μία διαδρομή 16 χιλιομέτρων περίπου.

Πεζοπορία μέτριας δυσκολίας, η οποία όμως απαιτεί καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Πεζοπορία μικρής απόστασης

Υπάρχει και εναλλακτική πεζοπορία μικρότερης απόστασης 5,5 χιλιομέτρων περίπου, ξεκινάει από το Καστράκι και μέσα από βραχώδη μονοπάτια περνάει από την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου και την Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

Πεζοπορία μέτριας δυσκολίας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ

Το Φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ηπείρου στη βορειοδυτική Ελλάδα. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο με μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας

Ως πιο συνηθισμένη αφετηρία  για την πεζοπορία στο φαράγγι είναι το Μονοδένδρι και  μέχρι το τέλος του στο χωριό Βίκος, θα χρειαστούν περίπου επτά ώρες για την απόσταση των 12 χιλιομέτρων.

Η πεζοπορία γίνεται μέσα από πυκνά δάση με πηγές, ποτάμια και εντυπωσιακούς ασβεστολιθικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Επειδή δεν έχει  εξόδους κατά τη διάρκεια της διαδρομής, χαρακτηρίζεται ως δύσκολη.

Από το χωριό Βίκος, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μονοπάτια για πεζοπορίες κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη.

Exit mobile version