Άλση

Πεδίον Άρεως

Το 1887 η συγκεκριμένη έκταση των 277 στρεμμάτων εντάσσεται στο Σχέδιο Πόλεως και χαρακτηρίστηκε ως μη οικοδομήσιμος κοινόχρηστος χώρος. Το 1935 και μέχρι το 1940 ολοκληρώθηκε δενδροφύτευση και έγιναν τεχνικά έργα. Το 1934 φιλοτεχνήθηκαν δεκαέξι μαρμάρινες προτομές ηρώων του 1821 που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και Το 1937 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς έκανε τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου έφιππου ανδριάντα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στην κεντρική είσοδο. Το 1952 το μαρμάρινο άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς για το ηρώο των πεσόντων στην Ελλάδα Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στις μάχες 1941-45. Το 1981 τοποθετήθηκε μνημείο για τον Ιερό Λόχο 1942–45.

Υπάρχουν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές που αποτελούν το Ροδώνα, 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ιδανικοί για πεζοπορία είναι οι χωμάτινοι και οι πλακόστρωτοι διάδρομοι συνολικής έκτασης 35.250 τ.μ. Έχει επαρκή φωτισμό για να μπορεί κάποιος να περιηγηθεί την ημέρα αλλά και τη νύχτα.

Το πάρκο το οποίο υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής, παραμένει ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο. Έχει υψηλή βλάστηση με φυλλοβόλα δένδρα που δημιουργεί σκιά το καλοκαίρι, αλλά δεν εμποδίζει το ηλιακό φως το χειμώνα το οποίο παρουσιάζει μία ιδιαίτερη εναλλαγή χρωμάτων με τα πράσινα φύλλα και τα λουλούδια. Ανάμεσα σε μεσογειακά φυτά υπάρχει σιντριβάνι που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στα παγκάκια που βρίσκονται παντού, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν  αυτά που είναι τοποθετημένα γύρω από τα πλατάνια.

Πλέον, το πεδίον του Άρεως με τις απαραίτητες παρεμβάσεις του δήμου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι επισκέψιμο όλες τις ώρες για  βόλτα, άθληση, χαλάρωση και διοργάνωση εκδηλώσεων.

Μοιράσου το:

espa banner