Άλση

Εθνικός Κήπος

Ένα από τα ομορφότερα κομμάτια στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων και απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, χώρος ο οποίος είναι κάθε ημέρα ανοικτός από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, είναι ο Εθνικός Κήπος.

Η ιστορία του ξεκινάει από την Αρχαία Αθήνα. Ήταν ένα δώρο από το Δημήτριο το Φαληρέα στο δάσκαλό του. Κατά την αρχαιότητα ένα μέρος του κτήματος ήταν ιδιωτικός κήπος. Το 1839 περιορίστηκε η έκτασή του στα 154 στρέμματα και χαρακτηρίστηκε ως  επιστημονικός, βοτανικός κήπος. Φυτεύτηκαν  15.000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, το Σούνιο και την Εύβοια. Το 1842 φυτεύτηκαν οι Ουασινγκτόνιες που βρίσκονται στην κεντρική είσοδο.  Ο κήπος ποτιζόταν από Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, το οποίο είχε κατασκευαστεί την εποχή του τυράννου Πεισίστρατου.

Μέσα στον Εθνικό Κήπο θα συναντήσετε περίπου 7.000 δέντρα και περισσότερους από 30.000 θάμνους, με περισσότερα από πεντακόσια είδη δένδρων και φυτών από όλο τον κόσμο -στα περισσότερα υπάρχουν καρτελάκια με σχετικές πληροφορίας. Υπάρχουν μικρός ζωολογικός κήπο, γλυπτά, ένα πρωτότυπο ηλιακό ρολόι, διάσπαρτα αρχαία ευρήματα, ένα βοτανικό μουσείο, παιδική χαρά και ένα γραφικό παραδοσιακό καφενείο. Είναι ιδανικός  χώρος για χαλάρωση και ηρεμία στην καρδιά της πόλης, με τους επισκέπτες να τον προτιμούν για περπάτημα και τρέξιμο, αφού τα μονοπάτια που είναι με χαλίκι και έχουν τη μορφή λαβύρινθου έχουν συνολικό μήκος 7 χιλιόμετρα. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι οποίοι ασκούνται στη yoga στο γρασίδι και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Ο δήμος τα τελευταία χρόνια ανακατασκεύασε νέα, σύγχρονα μονοπάτια για ασφαλείς διαδρομές, εγκατέστησε πρωτοποριακά συστήματα άρδευσης και ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτησε ανανεωμένα παγκάκια που διατηρούν τον ιστορικό τους χαρακτήρα.  Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στα σπάνια δέντρα του Κήπου. Πρόκειται για ιστορικά δέντρα, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, ξεπερνούν τα 170 χρόνια ζωής. Ξεχωριστές παρεμβάσεις έγιναν σε 16 από τα δέντρα αυτά, ενώ πραγματοποιήθηκε και αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των παλαιότερων δέντρων.

Παράλληλα, φυτεύτηκαν νέα δέντρα και φυτά – με συνολικά 11.155 φυτεύσεις δέντρων, θάμνων, πολυετών ποωδών, εποχιακών και αναρριχώμενων φυτών.

Μοιράσου το:

espa banner