Τα 2 τεστ στις σχέσεις που πρέπει να περάσουν με άριστα όλα τα ζευγάρια

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers In Psychology, τονίζει την σημασία της υγιούς επικοινωνίας μέσα σε μια σχέση, τόσο σε δύσκολες στιγμές, όπως ένας καυγάς ή μια έκτακτη ανάγκη όσο και σε καλές στιγμές, όπως μια προαγωγή ή οι διακοπές.

Η απάντηση και ο τρόπος επικοινωνίας ενός συντρόφου σε αυτές τις στιγμές μπορεί είτε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση είτε να σηματοδοτήσει το τέλος της σχέσης.

Παρακάτω θα διαβάστε δύο κρίσιμα τεστ για την αντοχή μίας σχέσης στο χρόνο.

Τα 2 τεστ στις σχέσεις που πρέπει να περάσουν με άριστα όλα τα ζευγάρια

  • Πώς ανταποκρίνονται σε έναν καυγά
  • Πώς ανταποκρίνονται σε θετικά νέα

Πώς ανταποκρίνεται ο σύντροφός σας σε έναν καυγά

Έρευνα έδειξε ότι οι διαφωνίες και τα προβλήματα επικοινωνίας είναι μερικές από τις κύριες αιτίες για το τέλος των σχέσεων. Ωστόσο, σημασία δεν έχει μόνο το θέμα της διαφωνίας, αλλά και το πώς επικοινωνούν οι δύο σύντροφοι κατά την διάρκεια της διαφωνίας.

Για παράδειγμα, ο τόνος της φωνής ενός συντρόφου, η τάση του να διακόπτει ή να μιλάει για τον άλλον, αν αισθάνεται υποτιμημένος ή ότι δεν αναγνωρίζονται τα προβλήματα από τον σύντροφό του, συμβάλλουν στην έκβαση μιας σύγκρουσης.

Η έρευνα δείχνει ότι ότι μια διαφωνία από μόνη της δεν είναι επιβλαβής για την σχέση. Ωστόσο εάν είσαι αμυντικός, πεισματάρης και τείνεις να αποσύρεσαι από μια δύσκολη συζήτηση τότε αυτό μπορεί να κάνει ζημιά στην σχέση σου.

Αντίθετα, ένας σύντροφός που δείχνει με τα λόγια και τις πράξεις του ότι νοιάζεται, κατανοεί και επικυρώνει τα συναισθήματα του άλλου τότε θα έχει θετική επίδραση σε περιόδους σύγκρουσης. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαμάχης, είναι σωστό να διατηρήσετε τον σεβασμό και να δείξετε στον σύντροφό σας ότι νοιάζεστε για εκείνον παρά παρά το γεγονός ότι διαφωνείτε μαζί του.

Όταν διαφωνείτε σωστά πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζει ο σύντροφός σας χωρίς να τον κατηγορείτε. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να υπάρχουν επιχειρήματα στην διαφωνία και την ύπαρξη στρατηγικής σε ένα ζευγάρι προκειμένου να επιλύονται οι συγκρούσεις.

Υπάρχουν συνήθως τέσσερις τύποι συμπεριφορών των συντρόφων σε μία διαφωνία:

  • Ενεργητική -εποικοδομητική: Οι σύντροφοι συζητούν τα ζητήματα και εργάζονται ενεργά για την επίλυση προβλημάτων.
  • Παθητική – εποικοδομητική: Ένας σύντροφος μπορεί να συγχωρεί σιωπηλά και να περιμένει υπομονετικά να βελτιωθούν οι συνθήκες, χωρίς να εκφράσει απροκάλυπτη αποδοκιμασία.
  • Ενεργητική – καταστροφική: Εδώ, τα άτομα τείνουν να επικρίνουν τον σύντροφό τους και μπορεί ακόμη και να απειλήσουν να τερματίσουν τη σχέση ως απάντηση σε προβλήματα που έχουν προκύψει.
  • Παθητική – καταστροφική: Τα άτομα αγνοούν τόσο τον σύντροφό τους όσο και το υποκείμενο πρόβλημα, οδηγώντας σε έλλειψη εποικοδομητικής επικοινωνίας ή πιθανής επίλυσης.

Μια ενεργητική – εποικοδομητική απάντηση είναι πολύ πιθανό να ωφελήσει τη σχέση και μπορεί να περιλαμβάνει συμβιβασμούς ή συνεργασία για την εξεύρεση αμοιβαίως επωφελών λύσεων, ενεργή ακρόαση με το να δίνετε προσοχή στην οπτική, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του συντρόφου σας. Επίσης μπορεί να εκφράζετε ξεκάθαρα τα δικά σας συναισθήματα, αναγνωρίζοντας τα όποια λάθη και προσφέροντας συγχώρεση.

Με υγιής απάντηση περιλαμβάνει έναν σύντροφο που προσπαθεί να ανταποκριθεί με μια θετική, εποικοδομητική προσέγγιση και μια προθυμία να δώσει προτεραιότητα στη σχέση έναντι των ατομικών διαφορών. Όταν ο ένας σύντροφός κάνει ένα λάθος, τότε ο άλλος μπορεί να αντισταθεί στην παρόρμηση να επιτεθεί ή να θυμώσει και να επιλέξει να χειριστεί την κατάσταση με υπομονή και κατανόηση.

Πώς ανταποκρίνεται ο σύντροφός σας στα καλά νέα

Η διαδικασία του να μοιράζεστε καλά νέα και στιγμές χαράς με έναν σύντροφο, είναι γνωστή ως «κεφαλαιοποίηση». Από την ανταπόκριση του συντρόφου σας σε αυτές τις στιγμές μπορεί ή να δημιουργήσει πρόβλημα στην ποιότητα της σχέσης σας ή να την ενισχύσει.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το να νιώθεις εκτίμηση από τον σύντροφό σου, έναν σύντροφο, σε κάνει να τον εκτιμάς περισσότερο, καθώς και να ανταποκρίνεσαι περισσότερο στις ανάγκες του και πιο πιθανό να μείνεις αφοσιωμένη σε αυτόν.

Μια ενεργή – εποικοδομητική απάντηση σε αυτό το τεστ στην σχέση έχει τα εξής χαρακτηριστικά: ενθουσιασμό, υποστήριξη, γνήσιο ενδιαφέρον. Παράλληλα ενθαρρύνει την σύνδεση με τον σύντροφό, την συναισθηματική οικειότητα και επιτρέπει στα άτομα να βιώσουν θετικά γεγονότα πληρέστερα μέσα από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των αγαπημένων τους.

Από την άλλη πλευρά, οι παθητικές ή καταστροφικές απαντήσεις μπορεί να κάνουν έναν σύντροφο να αισθάνεται ότι αγνοείται ή υποτιμάται, καθώς είτε δεν λαμβάνει τίποτα πέρα από μια φευγαλέα αναγνώριση είτε δέχεται κριτική και ακύρωση. Μακροπρόθεσμα, αυτού του είδους οι απαντήσεις οδηγούν σε κατάρρευση μία σχέση.

Άλλη έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ενεργητικές – εποικοδομητικές απαντήσεις και όταν οι σύντροφοί μπορούν να γιορτάσουν μαζί τα καλά νέα αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Όταν ένας σύντροφος συμμερίζεται τη χαρά σας, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για την ευτυχία και την ευημερία σας. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι δείκτες του πόσο συναισθηματικό χώρο κρατούν για εσάς.

Μελέτη υπογράμμισε την σημασία κάποιος να φροντίζει την δική του ψυχική υγεία προκειμένου να είναι ένας σύντροφός που μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε μία σχέση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στα καλά νέα του συντρόφου όταν βιώνουν και οι ίδιοι θετικά συναισθήματα για τους εαυτούς τους.

Έρευνα έδειξε ότι όταν ο σύντροφός σας κάνει έστω και μια μικρή προσπάθεια σύνδεσης, όπως ένα σχόλιο, μια ερώτηση ή μια χειρονομία που αναζητά την προσοχή ή την δέσμευσή σας, το να απαντήσετε θετικά και προσεκτικά είναι ζωτικής σημασίας για την σχέση.

Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας μπορεί να επισημάνει ένα όμορφο λουλούδι που έχει παρατηρήσει ενώ έκανε μια βόλτα. Για να συνδεθούν μαζί σας και να μοιραστούν τη χαρά τους, μπορεί να πουν: «Είμαι πολύ χαρούμενος που πήγαμε μια μεγάλη βόλτα σήμερα!».

Η θετική σας ανταπόκριση, όπως το να αναφέρετε μια συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της βόλτας ή να προσφέρετε να περάσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μαζί ενισχύει την σύνδεση με τον σύντροφό σας.

Συμπέρασμα

Η προτεραιότητα στην επικοινωνία για τα προβλήματα αλλά και τις καλές στιγμές σε μία σχέση μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν υγιέστερες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι επικοινωνούν τόσο σε δύσκολες όσο και σε χαρούμενες στιγμές είναι μια ευκαιρία να φτιάξουν μία πιο ουσιαστική σχέση και να εξελιχθούν και οι ίδιοι ως άτομα.

Πηγή: FOXreport.gr

 

«Εάν ένα μοντέλο ΑΙ γίνει επικίνδυνο, μπορείτε να το κλείσετε;»: Αυτό ρώτησαν στελέχη των Microsoft και Meta – Και οι 2 απέφυγαν να απαντήσουν

Έβαλε την Taylor Swift να κάνει φωνητικά στο τραγούδι του χρησιμοποιώντας AI και μπήκε στο chart του iTunes

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ