Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις που βρίσκεται αυτό το εμβληματικό κτίριο;

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Μην ορκίζεσαι ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα ακόμη κι αν μένεις χρόνια στην πόλη. Μπορεί να έχεις περιπλανηθεί στις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, να έχεις σεργιανίσει στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της και να έχεις επισκεφτεί τα γνωστά Αθηναϊκά στέκια αλλά η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευόσουν να αναγνωρίσεις δρόμους και πλατείες της Αθήνας αν έβλεπες φωτογραφίες από μία άλλη εποχή.

Με το πέρασμα των χρόνων το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας έχει γίνει αγνώριστο. Η Αθήνα σήμερα είναι τελείως διαφορετική, σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που ίσως θυμούνται κάποιες περιοχές όπως ήταν κάποτε, εκπλήσσονται όταν τελικά διαπιστώνουν ποιο σημείο της πόλης είναι αυτό που φαίνεται σε κάποιες παλιές φωτογραφίες. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω με μία μόνο διαφορά. Στη φωτογραφία φαίνεται και ένα εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας το οποίο όμως δεν υπάρχει πια. Αν έτυχε να το έχει πάρει το μάτι σου σε κάποιο παλιό στιγμιότυπο τότε ξέρεις ποια οδό αναζητάς.

Εσύ μπορείς να καταλάβεις που βρίσκεται αυτό το εμβληματικό κτίριο;

-Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας

-Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου

-Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια πλατεία πρόκειται.

H απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται το μέγαρο Νεγρεπόντη και το στιγμιότυπου χρονολογείται μάλλον στα 1886. Το μέγαρο Νεγρεπόντη ήταν ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Αμαλίας και Όθωνος, απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων.

Είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και κατεδαφίστηκε το 1956. Το μέγαρο ανεγέρθηκε ως Οικία Λουριώτη (αγωνιστής του 1821 και πολιτικός), από άγνωστο αρχιτέκτονα. Το 1876 περίπου προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος όταν το μέγαρο αγόρασε ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης. Από εκεί και έπειτα και μέχρι το 1940, στέγασε το τότε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 1959 στη θέση του μεγάρου χτίστηκε πολυκατοικία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ