8 τρόποι για να σώσετε τον γάμο σας όταν ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μια σχέση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να προστατεύσετε τον γάμο σας. Εάν αναρωτιέστε πώς να σώσετε τον γάμο σας όταν ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη, δεν είστε μόνοι.

Έχετε βιώσει ποτέ το συναισθηματικά παραλυτικό αποτέλεσμα της κατάθλιψης; Έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα μαύρο τούνελ όπου αναρωτιέστε πώς θα βγείτε; Μήπως υποφέρετε σιωπηλά και αδυνατείτε να μιλήσετε στο ταίρι σας για τα συναισθήματά σας;

Αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το γάμο σας. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη μέσα στο γάμο είναι κρίσιμη για την προστασία της υγείας και της σχέσης σας.

8 βήματα που θα σας βοηθήσουν να σώσετε τον γάμο σας όταν ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη:

  • Μάθετε τις αιτίες της κατάθλιψης
  • Λάβετε ατομική θεραπεία ή θεραπεία για ζευγάρια
  • Μάθετε πώς να υποστηρίζετε και όχι να κρίνετε τον εαυτό σας ή τον καταθλιπτικό σύντροφό σας
  • Ξεφύγετε από την παγίδα της ντροπής με συμπόνια και καλοσύνη
  • Λάβετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα όταν συνιστώνται
  • Κατανοήστε ο ένας τον άλλον
  • Μάθετε να επικυρώνετε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου
  • Να απολαμβάνετε πάντα τις καλές μέρες

Κατανοώντας την κατάθλιψη: Αίτια και επιπτώσεις στη σχέση

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθετε, σκέφτεστε και χειρίζεστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, το φαγητό ή η εργασία. Ο αμυντικός μηχανισμός της κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει μια σχέση σε ένα αδιέξοδο απελπισίας. Είναι συχνό φαινόμενο οι σύντροφοι να κατηγορούν ο ένας τον άλλον επειδή δεν κατανοούν τι συμβαίνει.

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τις σχέσεις:

  • Απομόνωση και ανεπάρκεια: Το άτομο με κατάθλιψη συχνά νιώθει μόνο και χωρίς στήριξη. Η κακή του διάθεση μπορεί να κάνει τον σύντροφο να νιώθει ότι χαλάει τη ζωή του.
  • Ελλιπής κατανόηση και άσχημα συναισθήματα: Ένας σύντροφος που δεν καταλαβαίνει τα σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να απογοητευτεί ή να θυμώσει όταν το ταίρι του εκφράζει τα συναισθήματά του. Η έλλειψη ενέργειας λόγω κατάθλιψης μπορεί να εκληφθεί ως τεμπελιά και τα αρνητικά συναισθήματα ως υπερβολικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ή να έχει υπομονή για να κατανοήσει τα συναισθήματα του συντρόφου με κατάθλιψη.

Αιτίες της κατάθλιψης:

  • Η πιο συχνή ψυχική διαταραχή: Έρευνα του 2021 αναφέρει ότι περίπου 8,3% των Αμερικανών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης στη ζωή τους.
  • Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες: Κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση λόγω γονιδίων. Το άγχος, το μη ξεπερασμένο πένθος, οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, προβλήματα θυρεοειδούς και άλλες ασθένειες μπορούν να πυροδοτήσουν κατάθλιψη. Ακόμα και φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά μπορεί να παίζουν ρόλο.

Σημαντικά σημεία:

  • Η κατάθλιψη δεν είναι δικό σας λάθος: Είναι μια εσωτερική διαταραχή όπου θυμός και πόνος στρέφονται προς τον εαυτό σας. Ως άτομο με κατάθλιψη, μπορεί να νιώθετε ντροπή που νιώθετε τόσο άσχημα χωρίς προφανή λόγο. Αυτό καθιστά δύσκολο το να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.
  • Αναζητώντας βοήθεια: Για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάθλιψη, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η συνεργασία γιατρού και ζευγαριού είναι σημαντική.
  • Στήριξη και κατανόηση: Θυμίστε στον σύντροφό σας ότι τον καταλαβαίνετε και δεν τον κατηγορείτε για την κατάθλιψή του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ (National Institute of Health) προσφέρει πληροφορίες και στήριξη για την κατάθλιψη.

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη: Ατομική και συζυγική θεραπεία

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την προσωπική σας ζωή και τη σχέση με τον σύντροφό σας. Αν παλεύετε με την κατάθλιψη, η αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία.

Ατομική Θεραπεία:

  • Βρείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας: Αναζητήστε έναν ψυχοθεραπευτή με εμπειρία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μιλήστε με πιθανούς θεραπευτές για να βρείτε κάποιον που σας κάνει να νιώθετε άνετα και ταιριάζει στις ανάγκες σας.
  • Διακόψτε το μοτίβο αρνητικών σκέψεων: Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που εντείνουν την κατάθλιψη.
  • Κοινωνικοποίηση και στήριξη: Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας παρέχει την απαραίτητη ενθάρρυνση για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε υγιείς κοινωνικές σχέσεις, καταπολεμώντας την απομόνωση.

Συζυγική Θεραπεία:

  • Αν η κατάθλιψη επηρεάζει τη σχέση σας: Εάν η σχέση σας περνάει δύσκολα λόγω της κατάθλιψης, η θεραπεία ζευγαριού μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.
  • Θεραπεία εστιασμένη στη σχέση: Ένας ειδικός θεραπευτής ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά, να σπάσετε αρνητικούς κύκλους συγκρούσεων, να επουλώσετε τραύματα στη σχέση και να ενισχύσετε τον συναισθηματικό σας δεσμό.
  • Κατανόηση της συν-ρύθμισης συναισθημάτων: Τα ζευγάρια έχουν την τάση να “συν-ρυθμίζουν” τα συναισθήματά τους, δηλαδή να επηρεάζουν ο ένας τον άλλον συναισθηματικά. Η κατάθλιψη του ενός συντρόφου μπορεί να προκαλέσει φόβο και κριτική στον άλλον, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
  • Διαφυγή από το παιχνίδι κατηγοριών: Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να σταματήσει να κατηγορεί ο ένας τον άλλον και να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, αποκαθιστώντας την οικειότητα και τη λειτουργικότητα της σχέσης.
  • Υποστήριξη αντί για κριτική: Μέσα από τη θεραπεία, μπορείτε να μάθετε πώς να υποστηρίζετε τον σύντροφό σας που αντιμετωπίζει κατάθλιψη, αντί να τον επικρίνετε.

Κατανόηση και συμπόνια: Πώς να στηρίξετε τον καταθλιπτικό σύντροφό σας

Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη δεν το επιλέγουν. Το να τους κρίνουμε για συναισθήματα που δεν κατανοούμε μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Όπως δεν θα επιπλήττατε κάποιον που σπάει το πόδι του για “τεμπελιά”, έτσι και η κριτική προς κάποιον με κατάθλιψη είναι άδικη και ανεπαρκής.

Αντί για κριτική, επιλέξτε κατανόηση και συμπόνια. Φανταστείτε τον σύντροφό σας σαν κάποιον που παλεύει να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό. Ο ρόλος σας είναι να γίνετε το σωσίβιο του, να τον βοηθήσετε να ανεβεί στη βάρκα της ελπίδας.

Τι να αποφύγετε:

  • Κριτική: Αποφύγετε να πείτε φράσεις όπως «δεν είναι και τόσο δύσκολη η ζωή μας» ή «πρέπει να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου». Αυτές οι εκφράσεις δεν βοηθούν, το αντίθετο μάλιστα, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Σύγκριση: Μην συγκρίνετε τον σύντροφό σας με άλλους που «τα κατάφεραν». Κάθε άτομο βιώνει την κατάθλιψη διαφορετικά.
  • Αποστασιοποίηση: Μην απομακρύνεστε επειδή νιώθετε αμηχανία ή δεν ξέρετε τι να πείτε. Η παρουσία και η στήριξή σας είναι πολύ σημαντικές.

Τρόποι να στηρίξετε τον σύντροφό σας:

  • Ακούστε ενεργητικά: Αφήστε τον να μιλήσει χωρίς διακοπές και προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά του.
  • Ενημερωθείτε: Διαβάστε για την κατάθλιψη, έτσι ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι περνάει και γιατί χρειάζεται υπομονή.
  • Βάλτε όρια: Ενώ είστε υποστηρικτικοί, δεν χρειάζεται να αναλάβετε την ευθύνη της ευτυχίας του. Θέστε υγιή όρια για να προστατέψετε και τον εαυτό σας.
  • Ζητήστε βοήθεια: Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας. Η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
  • Θυμηθείτε: Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια, όχι επιλογή. Με κατανόηση, συμπόνια και την κατάλληλη στήριξη, μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να ανταπεξέλθει και να ξαναβρεί τη χαρά του.

Απελευθερωθείτε από την παγίδα της ντροπής με καλοσύνη προς τον εαυτό σας

Η ντροπή είναι το συναίσθημα της ανεπάρκειας ή όταν νιώθετε ότι δεν είστε ικανοί να αγαπηθείτε από τους άλλους. Η κατάθλιψη μπορεί σίγουρα να τροφοδοτήσει αυτή την ανθρώπινη τάση. Όλοι μας αγωνιζόμαστε με κάτι. Η μάχη με την κατάθλιψη δεν σας κάνει υποδεέστερους από οποιονδήποτε άλλον.

Ο διαλογισμός αυτοσυμπόνοιας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσετε τη ντροπή. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι για να ξέρετε πώς να αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη μέσα στο γάμο. Το να αφιερώνετε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα στον διαλογισμό αυτοσυμπόνοιας είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να διαφύγετε από την παγίδα της ντροπής. Για όσους ζουν με έναν σύντροφο που έχει κατάθλιψη, μπορεί να είναι χρήσιμο να αφιερώνουν 15 λεπτά την ημέρα εξασκώντας τον διαλογισμό της αυτοσυμπόνιας και της καλοσύνης για τον εαυτό σας.

Καταπολέμηση της κατάθλιψης στο γάμο: Κατανόηση των φαρμακευτικών επιλογών

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη σχέση προϋποθέτει την κατανόηση των διαθέσιμων φαρμακευτικών επιλογών. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας συστήσει να συμβουλευτείτε ψυχίατρο για αξιολόγηση σχετικά με τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η βιοχημική πλευρά της κατάθλιψης:

Η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη βιοχημεία του σώματός σας. Τα προβλήματα ύπνου, όρεξης, ενέργειας, συγκέντρωσης και μνήμης συνδέονται με τις βιολογικές αλλαγές που προκαλεί η κατάθλιψη.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα:

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αυξήσει τη διαθεσιμότητα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, σημαντικών χημικών ουσιών που συχνά μειώνονται κατά την κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμάκων αποτελεί τη πιο αποτελεσματική θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Μύθοι και ανησυχίες:

  • Εθισμός: Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για τα αντικαταθλιπτικά είναι ο φόβος του εθισμού. Δεν προκαλούν εθισμό ή ευφορία. Στόχος τους είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας νευροδιαβιβαστών βελτιώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Άγχος για τη λήψη φαρμάκων: Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τη χρήση φαρμάκων. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνοι.

Συνεργασία με ειδικό:

Ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιο αντικαταθλιπτικό χρειάζεστε και για πόσο χρονικό διάστημα.

Κατανόηση και σύνδεση: Τα κλειδιά για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη στο γάμο

Η γνώση του τρόπου αντιμετώπισης της κατάθλιψης στο γάμο ξεκινά με την κατανόηση των συναισθημάτων και της κατάστασης του συντρόφου σας. Μια υγιής σχέση απαιτεί συναισθηματικό δέσιμο, κάτι ακόμα πιο σημαντικό όταν η κατάθλιψη φαίνεται να κυριαρχεί. Όταν το σκοτάδι της κατάθλιψης σκεπάζει το ζευγάρι, απαιτείται επιπλέον ενσυναίσθηση για να διατηρηθεί η σύνδεση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος σταματά να γυρίζει μέχρι να υποχωρήσει η κατάθλιψη. Σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να παραμένετε συντονισμένοι με τα συναισθήματα και τις ανάγκες ο ένας του άλλου. Όταν είστε συντονισμένοι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μαζί οποιαδήποτε τρικυμία.

Θα μάθετε πότε να πλησιάζετε και πότε να δίνετε χώρο. Με καλό συντονισμό, θα μάθετε να συνυπάρχετε μαζί μέσα από την κατάθλιψη. Θα κατανοήσετε τι χρειάζεται ο σύντροφός σας για να αισθανθεί καλά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ του να δώσετε στον σύντροφό σας τον χώρο που χρειάζεται και να αποστασιοποιηθείτε εντελώς. Το να μάθετε να παραμένετε συνδεδεμένοι, ακόμα και όταν είστε σωματικά χωριστά, είναι το κλειδί.

Η δύναμη της αποδοχής των συναισθημάτων στην επικοινωνία

Το να συνεννοούμαστε είναι μόνο η αρχή. Πρέπει επίσης να μάθουμε να “αποδεχόμαστε” τα συναισθήματα του συντρόφου μας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν βιώνετε διαφορετικά συναισθήματα. Η δική του βαθιά θλίψη και φόβος απόρριψης μπορεί να σας φαίνονται παράλογα. Ίσως δεν έχετε κάνει τίποτα για να τα προκαλέσετε, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε θυμό.

Μπορούν θλίψη και θυμός να συνυπάρξουν; Ναι, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο. Είναι τα συναισθήματα του συντρόφου σας πιο σημαντικά από τα δικά σας; Όχι. Αυτό που νιώθουμε είναι πραγματικό, ανεξάρτητα αν είναι λογικό ή όχι.

Απολαύστε τις καλές μέρες – Ένα «όπλο» ενάντια στην κατάθλιψη

Όταν περνάτε καλές μέρες, αυξάνετε την ανθεκτικότητά σας στην κατάθλιψη. Απολαύστε τις πραγματικά. Δημιουργήστε μια «ασπίδα» ενάντια στις δύσκολες μέρες. Το να κάνετε κάτι κάθε μέρα, σας προσφέρει το αίσθημα του σκοπού. Ενδεχομένως να φαίνεται δύσκολο, αλλά προσπαθήστε. Βάλτε μικρούς στόχους που σας φέρνουν πιο κοντά σε ένα θετικό μέλλον.

Τις καλές μέρες, περάστε τις μαζί, απολαύστε την κάθε στιγμή. Το αύριο θα έρθει, αλλά για τώρα, αφήστε την ελπίδα για μια ακόμα όμορφη μέρα να σας γεμίσει. Είναι εφικτό!

Το να μάθετε να τη διαχειρίζεστε την κατάθλιψη μέσα στο γάμο χρειάζεται προσπάθεια από τους δυο σας. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ένα γερό συναισθηματικό δέσιμο είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσετε τη σχέση σας προκειμένου να αντέχει στις δυσκολίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ