Η δόξα των φθαρμένων υλικών

Εκ Βρυξελλών άρξασθαι, μιας και εκεί, στα γύρω και τα πέριξ, η Ενωμένη Ευρώπη «τετέλεσται». Είναι ένα είδος ιστορικής ειρωνείας, ότι λίγο έξω απ’ τις Βρυξέλλες βρίσκεται το Βατερλώ,

 

διότι σήμερα οι Βρυξέλλες αποτελούν ένα διαρκές Βατερλώ της Ευρωπαϊκής Ιδέας, της ενότητας και της Ενωσης. Ελεγαν έως προσφάτως και λέγουν κάποιοι ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβαθμίστηκε, απέκτησε αρμοδιότητες και σημαίνοντα ρόλο στα Ευρωενωσιακά πράγματα. Ανοησίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε έναν στεγανό χώρο, μια

νεκρή ζώνη που προστατεύει την Κομισιόν από οποιονδήποτε έλεγχο, οποιουδήποτε κόμματος, οποιουδήποτε κοινοβουλίου, οποιουδήποτε κράτους – πλην ενός.

Το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνον δεν ελέγχει κανένα απ’ τα εκτελεστικά όργανα της Ενωσης, αλλά ούτε μπορεί καν να προωθεί οτιδήποτε, πόσω μάλλον να υπαγορεύει πολιτικές ανάλογες των εντολών που δίνουν στους ευρωβουλευτές οι ευρωψηφοφόροι.

Στην καλύτερη περίπτωση διατυπώνει ευλογία, συνήθως αερολογεί και στη χειρότερη κοροϊδεύει τον εαυτόν του – εις ό,τι αφορά τους ανιδιοτελείς, διότι οι κυνικοί ζουν τα πιο τρελά τους (και κερδοφόρα) όνειρα στον κόσμο των μπίζνες και των λόμπι. Το Ευρωκοινοβούλιο εκτρέφει και χρησιμοποιεί μια θηριώδη γραφειοκρατία ώστε απρόσβλητο το ίδιο να αποτελεί ταυτοχρόνως μιαν αδιάβατη τάφρο που περικλείει και προστατεύει τη Βαστίλη της Κομισιόν, δηλαδή τις Βερσαλλίες των πολυεθνικών και των τραπεζών.

Κατά τα άλλα, η ζωή των πολλών και των απλών στο Βέλγιο ακολουθεί το κισμέτ της παγκοσμιοποίησης. Παρ’ ότι οι Βέλγοι δεν έχουν πάθει ούτε κατ’ ελάχιστον τις συμφορές που έχουμε πάθει εμείς, οι μισθοί τους πλέον αντιμετωπίζουν με δυσκολία την ακρίβεια, οι ταξικές διαφορές βαθαίνουν και η φτώχεια απλώνεται. Η πολυπολιτισμικότητα που έχει επιβάλει η πολιτική ορθότητα έχει αρχίσει να ραγίζει και να ανέρχονται στην επιφάνεια οι εθνικές και εθνοτικές αντιθέσεις που τροφοδοτεί η ταξική παλινόρθωση της αντίδρασης – διότι αυτό είναι η οικονομία της αγοράς. Πολύ περισσότερο σε ένα διεθνικό κράτος, όπου Φλαμανδοί και Βαλώνοι διαρκώς συγκλίνουν και αποκλίνουν (πάντα περισσότερο σε ταξική βάση παρά σε εθνική).

Ομως, το Βέλγιο εξακολουθεί να έχει πανίσχυρα συνδικάτα. Παρέμειναν πανίσχυρα διότι δεν ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία στην πορεία προς την αφομοίωσή της. Οταν αυτά τα συνδικάτα κηρύσσουν απεργία, στο Βέλγιο δεν κουνιέται φύλλο. Τις τελευταίες τρεις Δευτέρες απεργούσαν κατά κλάδους, ετοιμάζοντας γενική απεργία για τη Δευτέρα που έρχεται. Οχι διότι η κυβέρνηση επέβαλε κάποιες περικοπές, αλλά διότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προτείνει κάτι τέτοιο. Η απεργία θα είναι προειδοποιητική και προληπτική – κι όχι τρέχα-γύρευε κατόπιν εορτής. Προσέτι, στο Βέλγιο έχει επανεμφανισθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, μάλιστα με ισχυρό ποσοστό, γύρω στο 8%, μέσα σε ένα σκηνικό πανσπερμίας πολλών κομμάτων με μικρά ποσοστά. Το ΚΚΒ ενώνει Βαλώνους και Φλαμανδούς, υποστηρίζει τα ανεξάρτητα συνδικάτα και προωθεί πολιτικές συμμαχιών με άλλες αριστερές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που ρουφάει όλο και πιο πολλούς πολίτες, οικογένειες, γειτονιές και τάξεις.

Αυτά απ’ το Βέλγιο (συνοπτικώς), ενώ στα καθ’ ημάς το φιάσκο της αντοχής των φθαρμένων υλικών συνεχίζεται.

Λέει τα δικά του. Τώρα, αν δεν τα λέει κι ο λαός, είναι πρόβλημα του λαού και «να εκλέξουμε έναν άλλον», όπως έλεγε ο Μπέρτολδ Μπρεχτ, όταν του ανέβαινε το αίμα στα κεφάλι με τον σεχταρισμό, τον αριστερισμό και την κομματική γραφειοκρατία.

Οι Εγγλέζοι λένε πως «όταν αρχίζεις να δίνει εξηγήσεις, χάνεις το δίκιο σου». Αυτό όμως το λένε οι Εγγλέζοι αριστοκράτες. Και επειδή οι ηγέτες της Αριστεράς δεν είναι ούτε Εγγλέζοι, ούτε αριστοκράτες, πρέπει να δίνουν εξηγήσεις στους πάντες, όταν υπάρχουν αιτιάσεις. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουτσούμπας και όλοι. Διότι υπάρχουν και φθαρμένα υλικά που αντέχουν και στον χώρο της Αριστεράς. Με πρώτο και ανθεκτικότερο τον σταλινισμό. Διότι τι άλλο από εγγενής σταλινισμός είναι να ζητά ένα κόμμα, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, την εξαίρεση ενός δημοσιογράφου, εν προκειμένω του κ. Πρετεντέρη, ως προϋπόθεση για να παραστούν εκπρόσωποι του κόμματος στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Από πότε κόμματα υπαγορεύουν σε μέσα ενημέρωσης να έχουν τη σύνθεση που θα ήθελαν τα ίδια; Αν δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρίσταται στις εκπομπές Πρετεντέρη (και πράττει άριστα), δικαίωμά του. Δικαίωμά του επίσης να μη «νομιμοποιεί» με την παρουσία του το δελτίο ειδήσεων ενός καναλιού που το κατηγορεί για διαπλοκή. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να υπαγορεύει σε ποιον θα μιλήσει και να απαγορεύει τις ερωτήσεις που ο αποσυνάγωγος τυχόν θα έθετε. Κι όχι μόνον,

αλλά εκτός από τραγικό (σταλινικό) είναι και κωμικό να συμφωνείς με τους διαπλεκόμενους, καθώς τους κατηγορείς ότι είναι, με ποιους απ’ αυτούς μιλάς και με ποιους όχι.

Στην πραγματικότητα μιλάς με όλους. Διότι σημασία έχει τι λες και όχι σε ποιον το λες. Διότι αυτό που λες κρίνεται. Κι όχι η επικοινωνιακή τελετουργία. Μπορεί η ημέρα που θα δώσει συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στον «Ριζοσπάστη» να αργεί ή να μην ξημερώσει ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν, αν γίνει, μια κατάκτηση του λαού. Μάλιστα μια αστική κατάκτηση, απ’ αυτές που ο λαός πρέπει να ενστερνιστεί, να εμπλουτίσει και να βελτιώσει…

Exit mobile version