Χρυσή Ολυμπιονίκης στο street skateboard ετών 13

Είναι γεννημένη στις 30 Αυγούστου του 2007 και το πρωί της Δευτέρας έκανε πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε τι κάναμε σε ηλικία 13 ετών, ενώ αυτή είναι, ήδη, χρυσή Ολυμπιονίκης και τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της υφηλίου προσπαθούν να ανακαλύψουν πτυχές από τη ζωή της.

Ο λόγος για την 13χρονη, Momiji Nishiya, η οποία ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο street skateboard γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (15.26) και πήρε το χρυσό μετάλλιο με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται, πλέον, στους νεαρότερους χρυσούς Ολυμπιονίκες στην ιστορία των σύγχρονων Αγώνων. Είναι μόλις έναν μήνα μεγαλύτερη από την Αμερικανίδα Marjorie Gestring, η οποία ήταν 13 ετών και 267 ημερών όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου, το 1936.

Βέβαια, γενικώς το skatebording έφερε μία ανάσα νεανικότητας στους Αγώνες και αυτό φάνηκε στο βάθρο, όπου ανέβησαν δύο 13χρονες και μία 16χρονη. Από τις οκτώ αθλήτριες του τελικού, οι τέσσερις ήταν έως 16 ετών και οι δύο από αυτές ήταν μόλις 13 και κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις. Μαζί τους ήταν και η 34χρονη βετεράνος του σκέιτμπορντ Alexis Sablone, η οποία δεν κατάφερε να βρεθεί στα μετάλλια.

Το αργυρό μετάλλιο πήρε η επίσης 13χρονη Rayssa Leal από τη Βραζιλία, με βαθμολογία 14.64, ενώ η 16χρονη Funa Nakayama από την Ιαπωνία κέρδισε το χάλκινο, με 14.49 βαθμούς. Οι αθλήτριες έκαναν δύο εκτελέσεις των 45 δευτερολέπτων στο Ariake Urban Sports Park και 5 τρικ. Οι τέσσερις καλύτερες βαθμολογίες της κάθε διαγωνιζόμενης αθροίστηκαν, για να αναδειχθούν οι νικήτριες.

Η ιδιαιτερότητα του skatebording και το παρασκήνιο για την είσοδο του στο ολυμπιακό πρόγραμμα

To “ιδιαίτερο” του αγωνίσματος του skatebording είναι ότι βρίσκεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε μία προσπάθεια που κάνει η ΔΟΕ να προσθέσει και άλλα αθλήματα στη διοργάνωση. Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να εισαγάγει το άθλημα στο πρόγραμμα των Αγώνων, είχε παρθεί αμέσως μετά τη διοργάνωση του Ρίο. Τότε είχε σχολιαστεί δυσμενώς, διότι μέλη της είχαν προτείνει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα της πάλης και η πρόταση τους έφτασε να τεθεί σε ψηφοφορία. Ευτυχώς για όλους η πρόταση απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με την πολιτική της ΔΟΕ, κάθε διοργανώτρια χώρα έχει τη δυνατότητα να προτείνει αθλήματα που θα ήθελε να προστεθούν στον «πυρήνα» των 28 Ολυμπιακών σπορ. Εφόσον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφωνήσει, τα αθλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης, χωρίς να αποτελούν «μόνιμο» κομμάτι των Αγώνων και έτσι έγινε και στην περίπτωση του σκέιτμπορντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ