Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο πιτσιρικάς από τα Σεπόλια που έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να παραμιλά – Η πορεία προς την κορυφή του NBA

Του Κώστα Τέο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το πρόσωπο της ημέρας. Ο “Greek Freak”, με μία μυθική εμφάνιση οδήγησε την ομάδα του Μιλγουόκι στην κορυφή του NBA έπειτα από 50 χρόνια. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει το ματς της ζωής του, οι Μπακς επικράτησαν με 105-98 των Σανς και αναδείχθηκαν πρωταθλητές του ΝΒΑ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους μετά το 1971.

To enikos.gr “ξετυλίγει” τη ζωή του “Greak Freak”

To enikos.gr “ξετυλίγει” τη ζωή του πρωταθλητή στο ΝBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεκίνησε από τους πάγκους και τους δρόμους όπου πουλούσε οτιδήποτε για να ζήσει, μέχρι την κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο και τον τίτλο του MVP για δύο σερί σεζόν.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1994, όταν ο Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννιόταν στου Ζωγράφου. Παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά τους. Οι γονείς του απέκτησαν άλλους τρεις γιους στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα.

Αν και ο Γιάννης μαζί με τα τρία του αδέλφια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας, δεν απέκτησαν αυτόματα ελληνική ιθαγένεια. Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα 18 χρόνια του ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει τον μαγικό κόσμο του NBA, δεν είχε επίσημα έγγραφα. Δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στα Σεπόλια και οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν πολύ δύσκολες.

Οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία. Υπήρχαν μέρες, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS «60 minutes», που η οικογένεια δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ούτε ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά. Το ρεύμα και το νερό στο σπίτι ήταν πολυτέλεια, ενώ οι ενοχλήσεις από τη σπιτονοικοκυρά λόγω των πολλών ενοικίων που χρωστούσαν, καθημερινό φαινόμενο. Έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο του αδελφό του, Θανάση έκαναν τα πάντα για να βγάλουν τα προς το ζην.

Ο Γιάννης μαζί με τον Θανάση πουλούσαν γυαλιά ηλίου, CD, DVD και τσάντες. Έβγαζαν 25 με 30 ευρώ τη μέρα με τον σούπερ σταρ του NBA να δηλώνει: «Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζα να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω, ενώ ήμουν και χαριτωμένος επειδή ήμουν νεαρός».

Όταν τα αδέλφια μοιράζονταν ένα ζευγάρι παπούτσια

Σε ματς ο Γιάννης και ο Θανάσης είχαν μοιραστεί ένα ζευγάρι παπούτσια για να παίξουν, ενώ δηλώνει πως «δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς».

Το μπάσκετ στη ζωή του και ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε

Πότε ξεκίνησε το μπάσκετ; Το 2007 ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα και μέχρι μέχρι το 2009 άρχισε να παίζει επαγγελματικά στην ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού. Καθοριστικός, βέβαια, ο ρόλος του Σπύρου Βελιννιάτη. Ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε, του έδωσε όραμα, τον έκανε να πιστέψει στον εαυτό του, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για έναν παίχτη- κόσμημα που πρωταγωνιστεί στο NBA.

Σε μία συνέντευξή του, μάλιστα, ο κ. Βελιννιάτης είχε εξομολογηθεί πως ο Giannis δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει πως «ο Γιάννης δεν είχε καμία εμπειρία στο μπάσκετ, αν και είχε προσπαθήσει ο Βασίλης ο Ξενάρης στον Τρίτωνα να τον εντάξει στην ομάδα, ωστόσο ανεπιτυχώς διότι δεν είχε δείξει ενδιαφέρον. Το ίδιο και με τα άλλα αδέλφια. Η εισαγωγή τους στο μπάσκετ ήταν δύσκολη. Ο Γιάννης δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ, το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο όπως ο πατέρας του που υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Σε ερώτηση δε για το πως τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, απάντησε πως «του είπα ότι, δοκιμάζοντας την τύχη του στο μπάσκετ θα μπορούσε να φέρει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι, ώστε να μην χρειάζεται να το βρει αλλού. Έστω και δοκιμαστικά για 6 μήνες». Το «τρελό» σε αυτή την ιστορία δεν είναι η πρόταση προς τον Γιάννη, αλλά το γεγονός ότι ως προπονητής δεν τον είχε δει ποτέ μέχρι τότε να παίζει μπάσκετ».

«Ακόμη δεν τον είχα δει να παίζει μπάσκετ. Γνωρίζοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο του έδειχνα τις αντίστοιχες ομάδες και προκειμένου να τον καθησυχάσω του έλεγα: Και αν δεν σου αρέσει το μπάσκετ σε πάω στο ποδόσφαιρο. Αυτό ευτυχώς δεν χρειάστηκε καθώς άρχισε να καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι μπορούσε να διαπρέψει στο άθλημα» λέει χαρακτηριστικά.

«Για να έρθει στον Φιλαθλητικό, έπεισα τους γονείς του ότι θα τους έβρισκα δουλειά. Ταυτόχρονα για να πείσω τον Φιλαθλητικό, μίλησα με τον Λουκά Καρακούση που ήταν έφορος στην ομάδα και ζήτησα να πείσει τον Γιάννη Σμυρλή, που ήταν ο γενικός αρχηγός του Φιλαθλητικού, να βρει δουλειά στην οικογένεια». Ένα ολόκληρο σχέδιο δηλαδή για να έρθει στην ομάδα ο Γιάννης.

28η Απριλίου του ’13: Η μέρα που άλλαξε η ζωή του

Στις 28 Απριλίου του 2013 γίνεται το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του NBA. Ανακοινώνεται πως θα συμμετάσχει στο draft και στις 27 Ιουνίου οι Μιλγουόκι Μπακς τον επιλέγουν στο νούμερο 15. «Στο νούμερο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ για το 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς επιλέγουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την Αθήνα της Ελλάδας, όπου η τελευταία ομάδα του ήταν ο Φιλαθλητικός»… Με αυτά τα λόγια, από το στόμα του κομισάριου του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη Ντέιβιντ Στερν άνοιξε η νέα σελίδα στη ζωή του 19χρονου τότε Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια και με την οικογένειά του στο πλευρό του, ο Γιάννης πανηγύρισε την επιλογή του. Μάλιστα, η πρώτη του κίνηση μόλις άκουσε τον Ντέιβιντ Στερν να λέει το όνομά του ήταν να κάνει έκπληκτος το σταυρό του.

Για να φτάσει ο Γιάννης στο νούμερο 15 του ντραφτ και σε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο με τους Μπακς του Μιλγουόκι, χρειάστηκε να έρθουν στην Ελλάδα για να τον δουν μάνατζερ 28 ομάδων του ΝBA. Τον παρακολουθούσαν μάλιστα και ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Εφές Πίλσεν, η Μπαρτσελόνα και η Σαραγόσα. Η τελευταία μάλιστα συμφώνησε μαζί του προ μηνών και ο Γιάννης θα έπαιζε στην Ισπανία για τα επόμενα χρόνια εάν δεν προέκυπτε η πρόταση των ΗΠΑ.

«Δε μπορώ να το πιστέψω». Με το καπέλο των Μιλγουόκι στο κεφάλι του και εμφανώς σοκαρισμένος από την επιλογή του στο No15 του draft, ο Έλληνας άσος δεν έκρυψε ότι ζει ένα όνειρο. Ο δε δημοσιογράφος, δυσκολεύτηκε να πει το επώνυμο του.

Η συμμετοχή στο Rising Challenge

Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 6,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 0,8 κοψίματα και 0,8 κλεψίματα σε 77 εμφανίσεις. Σκόραρε 23 φορές διψήφιο αριθμό πόντων και μάζεψε 2 φορές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, κάνοντας έτσι και τις δύο αυτές φορές νταμπλ νταμπλ (διψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες). Τελείωσε το αγωνιστικό έτος με 61 κοψίματα, όντας πρώτος στην αντίστοιχη κατηγορία ανάμεσα στους νεοφερμένους παίκτες του ΝΒΑ, και κατετάγη συνολικά έβδομος στον κατάλογο νεοφερμένων (ρούκι) του πρωταθλήματος. Επίσης, επιλέχτηκε να παίξει στο Rising Stars Challenge στο Σαββατοκύριακο του ΝΒΑ All-Star που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, όπου σημείωσε 9 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της σεζόν επιλέχτηκε στην δεύτερη NBA All-Rookie Team. Και βρισκόταν μόνο στην αρχή.

Τα All-Star Game και ο αδόκητος χαμός του πατέρα του

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε από κοινό, δημοσιογράφους παίκτες και προπονητές, ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής στον αγώνα επίδειξης 2017 NBA All-Star, ο πρώτος παίκτης των Μπακς μετά το Μάικλ Ρεντ από το 2004, αλλά και ο πρώτος βασικός παίκτης των Μπακς μετά τον Σίντνεϋ Μόνκριφ το 1986. Σε ηλικία 22 ετών και 74 ημερών, ήταν έως το 2017 ο νεαρότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ ο οποίος ξεκίνησε βασικός στην πρώτη πεντάδα σε αγώνα NBA All-Star, καθώς και ο πρώτος Έλληνας παίκτης με την ιδιότητα αυτή. Αγωνίστηκε για 22 λεπτά και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σημειώνοντας 30 πόντους, 6 ριμπάουντ, και 3 κοψίματα.

Στις 27 Ιουνίου του 2017 ο Αντετοκούνμπο, βραβεύτηκε με το βραβείο του “Πιο Βελτιωμένου Παίχτη” ΝΒΑ (2017), αλλά σχεδόν τρεις μήνες αργότερα έρχεται ένα δυσάρεστο γεγονός που τον σημαδεύει. Ήταν Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, όταν ο πατέρας του, Τσαρλς, σε ηλικία 54 ετών χάνει τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς στο Μιλγουόκι βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή, είχε παρουσιάσει στο παρελθόν πρόβλημα υγείας σχετιζόμενο με την καρδιά του. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, παραπονούμενος τότε για έντονους πόνους στο στήθος .

Στις 18 Ιανουαρίου του 2018 ονομάστηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά μέλος της βασικής πεντάδας της Ανατολής στο All Star Game, ο πρώτος παίκτης των Μπακς με 2 συνεχόμενες συμμετοχές μετά τον Μαρκές Τζόνσον το 1979-1980. Ο Giannis δεν έλαμψε όσο το παιχνίδι του 2017, ωστόσο τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 6/12 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 ελεύθερες βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 λάθη σε 26’34”. Συν τοις άλλοις, έγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια που έπαιξε βασικός σε διαδοχικά All-Star Games, μετά τον Μαρκές Τζόνσον το 1979 και το 1980. Και καταπώς φαίνεται, το άστρο του μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει στο All-Star Game.

Οι τίτλοι του MVP και οι αρχηγίες στα All-Star

Η 17η Φεβρουαρίου του 2019 έχει χαραχθεί τη μνήμη του. Και αυτό γιατί θα συμμετάσχει στο All Star Game ως αρχηγός της μίας ομάδας. Νωρίτερα είχε σαρώσει στην ψηφοφορία της Ανατολής, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 4.375.747 ψήφους.

Η τρίτη του εμφάνιση All-Star Game και πρώτη ως αρχηγός Ανατολής έμελλε να είναι και η καλύτερή του. Μπορεί η ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς να πήρε τη νίκη με 178-164, όμως ο Έλληνας αστέρας ήταν φοβερός και τρομερός με 38 πόντους (15/17 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/2 βολές), 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 27’!

Αποκορύφωμα το απίστευτο κάρφωμα μετά την έμπνευση του Στεφ Κάρι να δώσει ”σκαστή” πάσα, σε μία φάση που σίγουρα θα θυμόμαστε για χρόνια. Όπως ακριβώς και το πρώτο All-Star του Γιάννη ως αρχηγός.

Και η μεγάλη στιγμή φθάνει στις 25 Ιουνίου. Είναι και επίσημα ο MVP της χρονιάς. Επικρατεί στη με τον Τζέιμς Χάρντεν (κυρίως) αλλά και τον Πολ Τζορτζ και κατακτά τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της σεζόν για το ΝΒΑ.

Οι στιγμές που ξετυλίγονται κατά την παραλαβή του βραβείου του δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Κλαίει και μιλά για τον πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή.

«Πριν από δύο χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου. Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα» είπε με τρεμάμενη φωνή.

Ωστόσο, από τον λόγο του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην Ελλάδα. Στην χώρα που τόσο πολύ αγαπά και λατρεύει και φροντίζει να το αποδεικνύει με την κάθε ευκαιρία. Πόσο μάλλον σε μια τέτοια κορυφαία για την καριέρα του στιγμή.

«Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα» είπε ο Γιάννης καταχειροκροτούμενος, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για το μέλλον. «Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται το 2020

Η ιστορία για το All-Star Game του 2020 επαναλαμβάνεται και το 2020. Ο Γιάννης συγκεντρώνει 5.902.286 ψήφους, όντας με διαφορά πρώτος σε ψήφους στην Ανατολή, κερδίζοντας την σχετική τιμή να είναι και πάλι αρχηγός μίας εκ των δύο ομάδων.O Αντετοκούνμπο σε 31 λεπτά σημείωσε 25 πόντους με 12/21 σουτ (1 τρίποντο) και μάζεψε 11 ριμπάουντ, ενώ είχε επίσης 4 ασίστ, 3 μπλοκ και 1 κλέψιμο.

Όσο για το τέλος της σεζόν, ο Αντετοκούνμπο είναι ξανά ο MVP. Είναι μόλις ο ο τρίτος ξένος στην ιστορία μετά από τον Τιμ Ντάνκαν (Παρθένες Νήσοι, 2001/02 και 2002/03) και τον Στιβ Νας (Καναδάς, 2004/05 και 2005/06) που κατέκτησε το συγκεκριμένο βραβείο σε διαδοχικές χρονιές. Ενώ έχει πετύχει και κάτι μοναδικό.

Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Λίγκας που έχει βάλει στην τροπαιοθήκη του και βραβείο πολυτιμότερου παίκτη και βραβείο καλύτερου αμυντικού και βραβείο πιο βελτιωμένου σε μια σεζόν.

Και το 2021 ήρθε το μεγάλο… Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή με τους Μπακς που πήραν τη σειρά των τελικών με 4-2 επί των Σανς και κατάφεραν να ανέβουν στο μπασκετικό Έβερεστ.

Όσο για την προσωπική του ζωή. Από το 2016 είναι σε σχέση με τη Μαράια Ριντλσπρίγκερ. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 απέκτησε το πρώτο μεγάλο έπαθλο της ζωής, καθώς γεννήθηκε ο γιος τους, Λίαμ-Τσαρλς Αντετοκούνμπο. Σύντομα θα γίνει πατέρας για δεύτερη φορά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ