Το Euro των παρατάσεων – Πόσα ματς κρίθηκαν στο 90λεπτο, το “ιδιαίτερο” ρεκόρ της Ισπανίας

Το φετινό Euro δεν είναι ιδιαίτερο μόνο λόγω κορονοϊού ή επειδή τα ματς διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και για κάποιους αριθμούς που το έκαναν να ξεχωρίσει. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τα 11 αυτογκόλ που έχουν σημειωθεί μέχρι τα ημιτελικά, την ώρα που στις 15 προηγούμενες διοργανώσεις είχαν επιτευχθεί συνολικά εννέα ή να συνεχίσουμε με το ρεκόρ των παρατάσεων συνυπολογίζοντας και τις δύο στα ημιτελικά.

Μέχρι την έναρξη του Euro 2020, το ρεκόρ παρατάσεων, 5 στον αριθμό, κατείχαν η διοργάνωση του 1996 και του 2016. E, αυτόν τον αριθμό ξεχάστε τον… Πλέον, μετράμε επτά παρατάσεις στη διοργάνωση μετά τις δύο των ημιτελικών της Ιταλίας με την Ισπανία και της Αγγλία με τη Δανία. Και επειδή πολλοί μπορεί να ξεψαχνίζετε το αρχείο σας, άλλες τέσσερις φορές έχει συμβεί στην ιστορία των Euro να έχουν πάει οι δύο ημιτελικοί στην παράταση. Έχει συμβεί το 1976, το 1984, το 1996 και το 2000.

Να θυμίσουμε πως στο Euro2020 δεν είχε προκύψει νικητής στο 90λεπτο στις αναμετρήσεις των “16” της Ιταλίας με την Αυστρία, της Κροατίας με την Ισπανία, της Ελβετίας με τη Γαλλία, της Ουκρανίας με τη Σουηδία, αλλά και στον προημιτελικό της Ελβετίας με την Ισπανία.

Σημειώστε δε πως αν ο τελικός της Αγγλίας με την Ιταλία πάει και αυτός στην παράταση, τότε το Euro 2020 θα φθάσει τα 8 ματς, πράγμα που έχει συμβεί μόνο στα Μουντιάλ του 1990 και του 2014. Πάμε για ισοφάριση World Record δηλαδή.

Το ιδιαίτερο ρεκόρ της Ισπανίας

Κάτοχος ενός ιδιαίτερου ρεκόρ έγινε από την Τρίτη η Ισπανία.

Οι “φούριας ρόχας” έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του EURO που έπαιξε παράταση σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια και 2η ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο σε μεγάλη διοργάνωση μετά την Κροατία που κατάφερε να φθάσει μέσω αυτής της διαδικασίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι Ισπανοί απέκλεισαν στην παράταση την Κροατία (5-3), νίκησαν στα πέναλτι την Ελβετία, ενώ στον ημιτελικό ηττήθηκαν από την «άσπρη βούλα» από τους «ατζούρι».

Επιμέλεια: Κώστας Τέο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ