Κρίστιαν Έρικσεν: Οι ήρωες που βοήθησαν να σωθεί η ζωή του – Τι δήλωσε ο γιατρός των Δανών

«Η Δανία έχασε. Αλλά η ζωή κέρδισε» είναι ο τίτλος μιας δανέζικης εφημερίδας. Στο τέλος μιας νύχτας με τεράστια συγκίνηση στην Κοπεγχάγη, υπήρξε ανακούφιση. Ανακούφιση που ο Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος κατέρρευσε λίγο πριν από το ημίχρονο στο εναρκτήριο παιχνίδι της Δανίας στο Euro 2020, εναντίον της Φινλανδίας, ήταν ξύπνιος και «σταθερός» στο νοσοκομείο.

Και ανακούφιση, επίσης, που όσοι βρίσκονταν γύρω του ενήργησαν με τέτοια ταχύτητα. Ταχύτητα που ήταν απαραίτητη για να σωθεί η ζωή του πρώην μέσου της Τότεναμ.

Πώς παίκτες, γιατροί και αξιωματούχοι έπαιξαν το ρόλο τους στο να βοηθήσουν τον ποδοσφαιριστή

Ο αρχηγός της Δανίας Simon Kjaer (Σίμον Κιάερ) ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες στη σκηνή και φάνηκε να κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς του Έρικσεν. Η σοβαρότητα του συμβάντος ήταν εμφανής και οι παίκτες και από τις δύο ομάδες προέτρεψαν το ιατρικό προσωπικό να βιαστεί. Καθώς το ιατρικό προσωπικό έδινε τις πρώτες βοήθειες και έκανε CPR στον ποδοσφαιριστή, οι ανήσυχοι συμπαίκτες του δημιούργησαν ένα προστατευτικό τείχος γύρω του, προσφέροντας του κάποια ιδιωτικότητα από τους 15.200 οπαδούς που παρευρίσκονταν και τα εκατομμύρια φιλάθλων, που παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Πολλοί από τους παίκτες κοιτούσαν αλλού, όλοι έκλαιγαν. Κάποιοι εμφανίστηκαν να προσεύχονται.

Ο Χένρι Ουίντερ, επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος των The Times, δήλωσε στο BBC Radio: “Αν γνωρίζετε τους Δανούς, ξέρετε ότι δεν είναι απλώς συμπαίκτες, άνθρωποι όπως ο Simon Kjaer και ο Kasper Schmeichel, είναι φίλοι και βοήθησαν τον Έρικσεν στη στιγμή της ανάγκης του. Είδαμε τον χαρακτήρα των ανδρών αυτών όταν παρηγορούσαν τη σύντροφο του Κρίστιαν, ενώ προσπάθησε να βρεθεί στο πλάι του αγαπημένου της. Κατασκευάζουμε παίκτες και τους βάζουμε σε ένα βάθρο, αλλά είναι άνθρωποι σαν εμάς”.

Ο 29χρονος παίκτης της Ίντερ απομακρύνθηκε τελικά με φορείο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Αφού ήρθε η είδηση ​​ότι ο Eriksen ξύπνησε, το παιχνίδι ξεκίνησε ξανά, με τη Φινλανδία να κερδίζει 1-0.

Ιατρικό προσωπικό: «Κάναμε ό, τι έπρεπε να κάνουμε»

Ο αθλητικός καρδιολόγος και καθηγητής Sanjay Sharma, ο οποίος είναι πρόεδρος της ειδικής ομάδας καρδιολογίας για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δήλωσε στο BBC ότι «το πράγμα που έσωσε τη ζωή του ήταν πολύ επείγουσα και γρήγορη ιατρική φροντίδα που έλαβε».

Ο γιατρός της ομάδας της Δανίας, Martin Boesen, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα και εξήγησε πώς ξεδιπλώθηκαν τα γεγονότα.

“Ήταν σαφές ότι ήταν αναίσθητος”, περιέγραψε.

«Όταν έφτασα, ήταν γυρισμένος στο πλευρό του, ανέπνεε, μπορούσα να νιώσω έναν παλμό, αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε και αρχίσαμε να του κάνουμε CPR. Η βοήθεια ήρθε πολύ γρήγορα από την ιατρική ομάδα και το υπόλοιπο προσωπικό με τη συνεργασία τους, και κάναμε ό, τι έπρεπε να κάνουμε και καταφέραμε να επιστρέψουμε τον Κρίστιαν στη ζωή. Μίλησε μαζί μου προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο” πρόσθεσε.

Ρόλος κλειδί του διαιτητή

Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Άγγλου διαιτητή Anthony Taylor. Σταμάτησε το παιχνίδι αμέσως και έκανε σήμα στην ιατρική ομάδα να μπει άμεσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ