Αντρέ Βίλας Μπόας: Είμαι φίλαθλος της Πόρτο από τότε που γεννήθηκα

«Είμαι φίλαθλος της Πόρτο από τότε που γεννήθηκα, ο θείος μου, ο Λούις με πήγαινε στο γήπεδο»… Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει, ο Αντρέ Βίλας Μπόας, την κρίσιμη αναμέτρηση της Τρίτης (3/11), που θα δώσει η Μαρσέιγ εναντίον των «δράκων», για τον 3ο όμιλο του Champions League, στον οποίο συμμετέχουν ο Ολυμπιακός και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος μετά από χρόνια, οδήγησε τους Μασσαλούς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια: «Οταν ήμουν ένα μικρό αγόρι, ο σύζυγος της γιαγιάς μου, τον οποίο θεωρώ πραγματικό παππού μου, με έκανε Πόρτο από τα γεννοφάσκια μου».

Όμως στην πραγματικότητα, ο Μπόας ήταν μέλος της οικογένειας των «δράκων», πριν ακόμη… γεννηθεί: «Οι δύο θείοι της αγγλίδας γιαγιάς μου, Μαργαρίτα Κένταλ, ήταν μαζί με τον Νικολάου Αλμέϊδα εκ των ιδρυτών της Πόρτο, το 1893».

Ο Βίλας Μπόας, γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πως όταν ήταν εννέα ετών, έζησε την πρώτη του νίκη στο Champions League, το 1987 (σ.σ. 2-1 εναντίον της Μπάγερν): «Ως οικογένεια ήμασταν στο σπίτι του παππού μου για αυτή τη μεγάλη στιγμή με τα γκολ του Ματζέρ και του Ζουαρί».

Αργότερα, ως έφηβος ο Μπόας άρχισε να πηγαίνει στο γήπεδο και μάλιστα στην κερκίδα των οργανωμένων: «Περίπου στα 14, 15, ήμουν με τους Super Dragoes. Μεγαλώνοντας, ήθελα να είμαι στο πιο ζεστό μέρος των υποστηρικτών και άρχισα να πηγαίνω στο Superior Sud, του Das Antas (σ.σ. το παλιό γήπεδο της Πόρτο). Υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα με την Σπόρτινγκ και με την Μπενφίκα. Όμως δεν ονειρευόμουν να γίνω παίκτης, δεν είχα ταλέντο».

Όμως μία… μυθική συνάντηση θα του αλλάξει κατεύθυνση: «Οταν ήμουν 16 ετών, πλησίασα τον Μπόμπι Ρόμπσον, τον προπονητή εκείνη της εποχής. Γύριζα στο σπίτι από το σχολείο με το ποδήλατό μου, το έβαλα στο γκαράζ μου και είδα το αυτοκίνητό του να έρχεται. Παίρνω λίγο θάρρος για να του μιλήσω και να τον ρωτήσω γιατί ο Ντομίνγκος Πασιέντσια, ο αγαπημένος μου παίκτης, δεν παίζει, αφού κάνει πάντα την διαφορά όταν έρχεται από τον πάγκο. Ο Ρόμπσον με κάλεσε να πάω να δω την προπόνηση και άρχισα να νιώθω λίγο περισσότερο πάθος για όλη αυτήν την διαδικασία». Στην συνέχεια, ο Μπόας έγινε αναλυτής των αντιπάλων της Πόρτο και με την προτροπή του μέντορά του, άρχισε να εκπαιδεύεται ως προπονητής.

Επειτα ακολούθησε η συνεργασία με τον Ζοσέ Μουρίνιο: «Όταν ο Ζοσέ ανέλαβε την Πόρτο (2002), εγώ προπονούσα την ομάδα U12. Ήταν η χρονιά μου για να ξαναρχίσω με τα μικρά, ήμουν λίγο απογοητευμένος από αυτό. Ζήτησα από τον Ζοσέ να μου δώσει μια ευκαιρία. Μου την έδωσε και αυτό άλλαξε την ζωή μου».

Για να ακολουθήσει πληθώρα τίτλων όπως πρωταθλήματα, κύπελλα, Σούπερ Καπ και Europa League, με «μια πορνογραφική ομάδα», όπως λέει γελώντας, που είχε στις τάξεις της τους Χαλκ, Φάλκαο, Ροντρίγκεζ, Μουτίνιο, Φερνάντο, Οταμέντι. «Μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο», όπως λέει με υπερηφάνεια. Μετά τις εμπειρίες στην Τσέλσι, στην Τότεναμ, στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και στην Σανγκάη της Κίνας, ο έμπειρος προπονητής, αποφάσισε να επιστρέψει στην Μαρσέιγ και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την «ομάδα της καρδιάς του»: «Είναι δύσκολο, γιατί στην άλλη πλευρά υπάρχουν άτομα με τα οποία είμαστε συγγενείς, υπάρχει η οικογένειά μου δίπλα. Αλλά διατηρώντας τον επαγγελματισμό, θα προσπαθήσω να νικήσουμε». Όσον αφορά στο μέλλον, ο Μπόας εκφράζει την επιθυμία να γίνει πρόεδρος στην Πόρτο, όπως είχε… προαναγγείλει ο εμβληματικός επικεφαλής των «δράκων», Ζόρζε Νούνο Πίντο Ντα Κόστα: «Έχει την ικανότητα και θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή»…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ