Θλίψη: Πέθανε στα 49 του ο Σάσα Χούπμαν – Είχε αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό και Ηρακλή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Σάσα Χούπμαν, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με την ασθένεια “αταξία”. Τις φανέλες του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή φόρεσε στο πέρασμα του από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Χούπμαν υπήρξε ένας ρολίστας της δεκαετίας του 90′. Ακολούθησε τη… μόδα της εποχής που υπήρχε στην Γερμανία και φοίτησε για 4 χρόνια σε αμερικανικό κολέγιο, το Έβανσβιλ. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στην χώρα του και αγωνίστηκε κατά σειρά στην Τρίερ (1993/94), τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (1994-1996) και την Άλμπα Βερολίνου (1996/97).

Ακολούθως υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμεινε από το 1997 έως το 1999 και κατόπιν αγωνίστηκε στον Ηρακλή από το 1999 έως το 2002, πριν επιστρέψει στην Γερμανία. Υπήρξε διεθνής με την χώρα του από το 1993 έως το 2001.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χούπμαν υπέφερε από μία σπάνια νευρολογική ασθένεια (αταξία), για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, με αποτέλεσμα να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι η ασθένειά του δεν οφειλόταν στο ύψος του.

Τι είναι η αταξία του Φρίντριχ

Η αταξία του Φρίντριχ (επιστημονικά Friedreich Ataxia) είναι μια κληρονομική πάθηση που «χτυπά» τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα περιφερειακά νεύρα.

Εμφανίστηκε στους επιστημονικούς κύκλους το 1860, όταν ο Γερμανός Nikolaus Friedreich μίλησε για το σύνολο των συμπτωμάτων που προκαλεί η ασθένεια.

Συνήθως εκδηλώνεται στην ηλικία των πέντε έως 15 ετών και προκαλεί εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αταξία, δηλαδή απώλεια του συντονισμού των κινήσεων, η οποία τελικά τους καθηλώνει σε αναπηρική καρέκλα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ