Νέος ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου μπάσκετ o Ανδρέας Ζαγκλής

Ο Ανδρέας Ζαγκλής είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας της FIBA. Αυτό αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κι έτσι ο νέος ισχυρός άνδρας του Παγκοσμίου μπάσκετ είναι Έλληνας.

Ο Έλληνας δικηγόρος είναι εδώ και χρόνια σημαντικό στέλεχος της FIBA και ήταν το δεξί χέρι του αείμνηστου Πάτρικ Μπάουμαν στην Παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι αυτός είναι που πρέπει να έχει το γενικό πρόσταγμα στο μπάσκετμπολ και του έδωσε το χρίσμα του Γενικού Γραμματέα. Ο 38χρονος δικηγόρος είχε την υποστήριξη όλης της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να τον στηρίζει.

Κάπως έτσι ο Ανδρέας Ζαγκλής γίνεται ο ισχυρός άνδρας της FIBA και επί της ουσίας η Ελλάδα γίνεται και πάλι ισχυρή παραγοντικά, κάτι που είχε να συμβεί στον πιο υψηλό επίπεδο από το 2010, όταν έπαψε να είναι πρόεδρος της FIBA Europe ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Το βιογραφικό του

Ο Ζαγκλής εργαζόταν στη παγκόσμια ομοσπονδία ως Νομικός της Σύμβουλος από τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από εννέα χρόνια θητείας ως εξωτερικός συνεργάτης της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ στο παρελθόν έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις. Μάλιστα, μία από αυτές, που είχε φέρει το όνομά του στο προσκήνιο για τα ελληνικά media, ήταν η υπερασπιστική γραμμή της Ατλέτικο Μαδρίτης στο CAS στην έφεση για την τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών το 2017. Μεταξύ άλλων στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον Τσάμπι Αλόνσο, τον Χάβι Μαρτίνεθ και τον Αρτούρο Βιντάλ στις υποθέσεις των μεταγραφών τους στη Μπάγερν, ενώ πέραν της Ατλέτικο έχει συνεργαστεί και με ποδοσφαιρικά κλαμπ όπως η Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ήταν επίσης γραμματέας σε σημαντικές υποθέσεις του CAS

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πρόσφατα παρακολούθησε το πρόγραμμα Leadership in Corporate Counsel στο Harvard Law School (ΗΠΑ). Είναι άριστος γνώστης τριών γλωσσών (αγγλικά, ισπανικά, ελληνικά), ενώ μιλάει γαλλικά και γερμανικά. Να σημειώσουμε πως ο Ζαγκλής μαζί με τον Παντελή Δεδέ είχαν γράψει το βιβλίο «Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάννης», που κυκλοφόρησε το 2006 από την «Νομική Βιβλιοθήκη». Την περίοδο που συνεργαζόταν με τον Δεδέ εκπροσώπησε μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της Ελλάδας, όπως ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Γιώργος Σιγάλας, καθώς επίσης και τον σπουδαίο Λιθουανό διεθνή, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας.

Ο 38χρονος, πάντως, έχει και… μπασκετικό παρελθόν, αφού ήταν παίκτης, προπονητής και διοικητικός παράγοντας. Αγωνίστηκε στα Μελίσσια (1990-1995), προτού πάει στο Μαρούσι, αλλά εγκατέλειψε το μπάσκετ το 2001, λόγω σοβαρών τραυματισμών στον ώμο. Παράλληλα, όμως, είχε ξεκινήσει την προπονητική του ενασχόληση. Το 2001 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς Πανεπιστημιακούς Αγώνες, στο Αβέιρο της Πορτογαλίας ως μέλος της ομάδας μπάσκετ, αλλά τραυματίστηκε ξανά και έκανε την τρίτη του επέμβαση. Είναι ο ιδρυτής της ομάδας Ερμής Μελισσίων και ο δημιουργός της Ακαδημίας του συλλόγου. Το 2011 ήταν αυτός που οργάνωσε την ένωση του Ερμή με την ομάδα των Μελισσίων.

Στα χέρια του Ζαγκλή η σημαντικότερη θέση της FIBA

Πρόκειται για έναν νέο, μορφωμένο και φιλόδοξο άνθρωπο, με την FIBA να «επενδύει» ξανά στο… νέο αίμα της και να θέλει να βρει τον κατάλληλο «τιμονιέρη», σε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται στον Ζαγκλή είναι σπουδαία και ο Έλληνας δικηγόρος που ζούσε για χρόνια στη Γερμανία καλείται να αναλάβει μία από τις πιο δύσκολες και σημαντικές θέσεις στο εσωτερικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Με βάση το οργανόγραμμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, ο Γενικός Γραμματέας είναι αυτός που ουσιαστικά θεωρείται ο ισχυρός άνδρας και ο διοικητικός ηγέτης της FIBA.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η θέση του Γενικού Γραμματέα αξίζει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν μόνο τρεις άνθρωποι είχαν περάσει από αυτήν: ο Ρενάτο Ουίλιαμς Τζόουνς (1932-1976), ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς (1976-2003) και ο Πάτρικ Μπάουμαν (2003-2018). Ο Ζαγκλής, λοιπόν, θα γίνει ο 4ος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν πόσο σπουδαία είναι αυτή η είδηση όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του. Ένας Έλληνας νομικός θα βρεθεί σε μια «θέση – κλειδί» της FIBA, την ώρα που ο Πατρίκ Κομνηνός είναι CEO στο Basketball Champions League.

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στην ελίτ και σε επίπεδο παραγόντων και η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ομοσπονδίας σημαίνει πολλά. 

Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ