Ποιος ήταν ο Πάτρικ Μπάουμαν της FIBA που “έφυγε” από τη ζωή – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πάτρικ Μπάουμαν από το 2003 διατελούσε γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγο καιρό ανανεώθηκε η συνεργασία του έως και το 2031.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι το έργο του ήταν σημαντικό, καθώς βοήθησε τη FIBA να γίνει ένας σταθερός οργανισμός χάρη στην εισαγωγή μίας νέας, επαρκούς, σύγχρονης δομής και διοικητικού συστήματος. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο τρόπο ένωσε τους βασικούς μετόχους της και προάσπιζε τις αξίες της.

Η δημιουργία του «Σπιτιού του Μπάσκετ», οι πρώτες χτισμένες εγκαταστάσεις, η υπογραφή μακροχρόνιων εμπορικών συμφωνιών ήταν ορισμένα από τα επιτεύγματά του, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού, οικονομικά, οργανισμού. Από αθλητικής άποψης, υπήρξε καταλυτικός στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος διεξαγωγής που μπήκε σε λειτουργία από πέρσι, καθώς και στην προώθηση του 3Χ3, που αποτελεί πλέον Ολυμπιακό άθλημα. Έφερε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της FIBA και της UEFA, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία.

Ποιος ήταν, όμως, ο Πάτρικ Μπάουμαν; Όλοι προέβλεψαν ότι η θητεία του Ελβετού δικηγόρου στη θέση του γενικού γραμματέα θα είναι πολύχρονη, λαμβάνοντας το “δαχτυλίδι” από τον τότε γ.γ., Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης είχαν κατεύθυνση τον αθλητισμό (νομικά και αθλητική διοίκηση), ενώ είχε ως απαραίτητα εφόδια τις πέντε γλώσσες που μιλούσε άψογα, καθώς κι άλλες τέσσερις στις οποίες μπορούσε να συνεννοηθεί. Μεγάλωσε στις γειτονιές του Σαν Ρέμο και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Η μητέρα του, όμως, τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής σε ομάδες ακαδημιών αλλά και ως διαιτητής.

Παράλληλα, ήταν πρόεδρος στην SportAccord από το 2016, οργανισμό που έχει υπό την αιγίδα του όλες τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως βέβαια ήταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναπόφευκτα, η μια μεγάλη του αγάπη έγινε το μπάσκετ και βέβαια, η δεύτερη ήταν η οικογένειά του. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα και απόλαυσε τις ομορφιές της ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όπου έκανε ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη στο περιθώριο του Eurobasket Νέων.

Παρ’ ότι οι σχέσεις του με τον Τζόρντι Μπερτομέου, τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκα, ήταν εξαιρετικές εν τούτοις, βρέθηκαν στα “χαρακώματα” λόγω των “παράθυρων”, δηλαδή των αγώνων που δίνουν οι εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν είχε κατηγορήσει τον Ισπανό για υποκριτική στάση, λέγοντας ότι «ο Μπερτομέου κοροϊδεύει τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια αυξάνει διαρκώς τον αριθμό των αγώνων, κάτι που δεν κάνει η FIBA”. Και κατέληξε πικρόχολα: “Θα φτάσουμε σε σημείο οι ομάδες να παίζουν με έξι παίκτες και… τετράγωνη μπάλα”.

Με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, από την άλλη, έκανε κοινή συνέντευξη Τύπου όπου ο Αμερικανός στήριξε τα «παράθυρα» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως θα δείτε και στο βίντεο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ