Η ιστορία του Europa League

Το Europa League, η δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της UEFA σε επίπεδο συλλόγων, καθιερώθηκε το 1971 και μέχρι το 2009 ονομαζόταν Κύπελλο UEFA.

Η επιτυχία του Κυπέλλου Εκθέσεων και η επιθυμία περισσοτέρων ομάδων να δώσουν διεθνή παιγνίδια, ώθησε την UEFA να αναλάβει τη διοργάνωση ενός νέου ποδοσφαιρικού θεσμού, που ονομάστηκε Κύπελλο UEFA και αποτέλεσε ουσιαστικά τον διάδοχο του Κυπέλλου Εκθέσεων.

Στη νέα διοργάνωση, που ήταν τότε η τρίτη τη τάξει, μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών (νυν Champions League) και το Κύπελλο Κυπελλούχων, συμμετείχαν ομάδες, που δεν έπαιρναν μέρος στις δύο προαναφερθείσες διοργανώσεις.

Το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου UEFA ήταν διπλοί αγώνες για την πρόκριση στον επόμενο γύρο και διπλό τελικό. Από το 1998 ο τελικός ήταν μονός, ενώ από την περίοδο 2009-2010, οπότε το Κύπελλο UEFA μετονομάστηκε σε Europa League, θεσπίστηκε η φάση των ομίλων στο πρώτο στάδιο της διοργάνωσης.

Η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1971 με τους πρώτους αγώνες του πρώτου γύρου και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1972 με την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου UEFA από την αγγλική Τότεναμ, που επιβλήθηκε σε διπλή συνάντηση της συμπατριώτισσάς της Μπέρμιγχαμ.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πανιώνιος, ο οποίος απέκλεισε στον πρώτο γύρο την Ατλέτικο Μαδρίτης (1-2, 1-0), αλλά στον δεύτερο γύρο αποκλείστηκε από τη Φερεντσβάρος. Στον πρώτο αγώνα της Βουδαπέστης (20 Οκτωβρίου 1971) συνετρίβη από τους Ούγγρους με 6-0, με τους παίκτες της ομάδας της Νέας Σμύρνης να δημιουργούν σοβαρά επεισόδια εις βάρος του Γερμανού διαιτητή, επειδή θεώρησαν ότι τους αδίκησε σε καθοριστικά σημεία του αγώνα. Ο επαναληπτικός της Νέας Σμύρνης (3 Νοεμβρίου 1971) δεν έγινε, λόγω της τιμωρίας του Πανιωνίου από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Ασλανίδη, για τα επεισόδια της Βουδαπέστης.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η ισπανική Σεβίλλη με πέντε κατακτήσεις, ενώ τα περισσότερα κύπελλα έχουν κατακτήσει ομάδες από την Ισπανία (10), την Ιταλία (9) και την Αγγλία (7). Από ελληνικής πλευράς, την καλύτερη πορεία στη διοργάνωση έχει πραγματοποιήσει η ΑΕΚ, όταν την αγωνιστική περίοδο 1976-1977 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο. Για να κάνει αυτή την επική πορεία, η ΑΕΚ απέκτησε κατά σειρά τη Δυναμό Μόσχας, την αγγλική Ντέρμπι Κάουντι, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και τη λονδρέζικη Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.

Διαβάστε επίσης:

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 14/9/2016

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ