Αλαλούμ στο ποδόσφαιρο με απρόβλεπτες συνέπειες

Απρόβλεπτες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο ενδέχεται να έχει η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, καθώς η ΕΠΟ ενημέρωσε την UEFA για το «λουκέτο» στο Κύπελλο Ελλάδος.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου, όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο λόγος είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει έντονη καχυποψία και αμφισβήτηση που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ενημερώσει ήδη την FIFA και την UEFA για τις ραγδαίες εξελίξεις.

Μάλιστα, οι ιθύνοντες της ΕΠΟ έστειλαν μεταφρασμένη τη σχετική απόφαση του Σταύρου Κοντονή και θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση, καθώς από τον θεσμό του Κυπέλλου θα έπρεπε να δηλωθεί ομάδα ενόψει των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης αγωνιστικής σεζόν.

Οι κινήσεις της Ομοσπονδίας δεν σταματούν εκεί, καθώς έχει λάβει ήδη την απόφαση να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της κυβέρνησης και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα ακολουθήσει προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού προχώρησε επίσης και στην αναβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού – Ηρακλή, που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή.

Η απόφαση που υπέγραψε ο Σταύρος Κοντονής – κάνοντας δεκτό το αίτημα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης – έχει ισχύ για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Το σκεπτικό της αναβολής

Στο σκεπτικό της απόφασης για αναβολή του αγώνα που υπογράφει ο κ. Κοντονής, αναφέρεται ότι «συντρέχει κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης, για τους λόγους που επικαλείται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ήτοι

α) το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης λόγω των πρόσφατων αθλητικών συμβάντων

β) την αντιπαλότητα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, του ΑΡΗ και του ΗΡΑΚΛΗ της πόλης της Θεσσαλονίκης, με την ομάδα και τους φιλάθλους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ,

γ) το γεγονός ότι κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκτιμάται βάσιμα ότι θα προσέλθει και ικανός αριθμός τρίτων φιλάθλων της πόλης που διάκεινται εχθρικά όχι μόνο στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα του Ηρακλή,

δ) το γεγονός ότι η πρόχειρη περίφραξη που τοποθετήθηκε εσωτερικά και κατά μήκος των κερκίδων από 3 έως 6 και από 11 έως 15 δεν επαρκεί για τις ανάγκες ποδοσφαιρικών αγώνων αυξημένης επικινδυνότητας όπως ο συγκεκριμένος αγώνας και μάλιστα υπό το βάρος των προχθεσινών επεισοδίων στην Τούμπα,

ε) το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων απασχολείται στους χώρους συγκέντρωσης -διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών και

στ) την εκτίμησή της ότι λόγω του ιδιαίτερα φορτισμένου κλίματος και της αναστάτωσης που επικρατεί στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ είναι σφόδρα πιθανόν να προκληθούν ανάλογα ή και χειρότερα επεισόδια τα οποία δύνανται να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη και να απειλήσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Στο μεταξύ, ο κ. Κοντονής απαγόρευσε στους οπαδούς της ΑΕΚ να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους στην Τρίπολη με τον Αστέρα.

Για το λόγο αυτό, οι Αρκάδες υποχρεώνονται να κρατήσουν κλειστή τη θύρα που χρησιμοποιείται για τους οπαδούς αντιπάλων ομάδων, αφού ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν επιτρέπει τόσο την οργανωμένη όσο και τη μεμονωμένη μετακίνηση των φίλων της ΑΕΚ.

Κοινό μέτωπο ΠΑΟ – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Την ίδια στιγμή, ΠΑΟ – ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διαμορφώνουν κοινό μέτωπο και σύμφωνα με το pamesports.gr, κάθε ΠΑΕ έχει διαφορετικές «πολιτικές» και στοχεύσεις.

Κοινός τόπος η κατά μέτωπον επίθεση. Και οι τρεις ΠΑΕ θεωρούν ότι τόσο η απόφαση Κοντονή για τη ματαίωση του Κυπέλλου όσο και άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία την ΕΠΟ και θα φέρουν αναγκαστικές παραιτήσεις.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβλήθηκε το Ηρακλής-Ολυμπιακός

Ρομπέρτο: Ποτέ δεν θα έκανα κάτι που θα έβλαπτε τον Ολυμπιακό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ