Το σήκωσε ο Τζόκο – ΒΙΝΤΕΟ

O Νοβάκ Τζόκοβιτς κέρδισε τον  Αντι Μάρεϊ  με 3-0 σετ στον τελικό του Australian Open και υπερασπίστηκε τον τίτλο του στη Μελβούρνη.

Ο Nόλε ισοφάρισε το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών στο Grand Slam της Αυστραλίας, “έπιασε” τα 11 Majors των σπουδαίων Ροντ Λάνερ και  Μπιόρν Μπόργκ, και ξεπέρασε ένα ακόμα ρεκόρ του Αντρέ Αγκάσσι!

Ο Τζόκοβιτς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της Μελβούρνης, για μια ακόμη μια χρονιά. Ο 28χρονος Σέρβος κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού και επιβλήθηκε του Μάρεϊ με 6-1, 7-5, 7-6 (3), έπειτα από 2 ώρες και 52. λεπτά, για να αναδειχθεί πρωταθλητής στο αυστραλιανό Grand Slam για 2η συνεχόμενη χρονιά και 6η συνολικά στην καριέρα του.

Ήταν ούτως ή άλλως ο πολυνίκης του θεσμού στην ιστορία της «Open era», αφού πέρυσι είχε ξεπεράσει το ρεκόρ των 4 τίτλων των Ρότζερ Φέντερερ και  Αντρέ Αγκάσσι, όμως από σήμερα ισοφάρισε και το ρεκόρ των 6 τίτλων του Ρορ Έμερσον, που σημαίνει πως είναι στην πρώτη θέση σε ολόκληρη την ιστορία της διοργάνωσης, που ξεκινάει το 1905! Ο  Έμερσον είχε κερδίσει 6 φορές τον τίτλο στη δεκαετία του 1960, πριν το τουρνουά γίνει επαγγελματικό.

Αυτός ήταν επίσης ο 11ος Grand Slam τίτλος στη σπουδαία καριέρα του Σέρβου, που ισοφάρισε τους Ροντ Λάβερ και Μπιόρν Μπόργκ! Είναι το 5ο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, πίσω από τους Φέντερερ (17),  Ραφαήλ Νάνταλ (14), Πιτ Σάμπρας (14) και  Έμερσον (12). Στην open era είναι το 4ο καλύτερο ρερόρ, μετά από αυτά των Φέντερερ, Νάνταλ και  Σάμπρας.

Ακόμα πιο εκπληκτικά είναι τα ρεκόρ συνέπειας του Nole, που έχει κερδίσει τα 4 από τα τελευταία 5 Slams, ενώ ήταν φιναλίστ στο μοναδικό που δεν κέρδισε, στο περσινό Roland Garros. Αυτός ήταν ο 7ος διαδοχικός τίτλος του στο tour (έχει κερδίσει όλα τα τουρνουά που συμμετείχε από το US Open και έπειτα), καθώς και ο 17ος διαδοχικός του τελικός!

Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος τα τελευταία δύο χρόνια, είναι απλησίαστος στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έκανε και ένα αποφασιστικό βήμα για να “σπάσει” πρώτος το “φράγμα” των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού αυτός ο τίτλος τον κάνει πλουσιότερο κατά 2,4 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει πως συνολικά θα φτάσει στα 96,6 εκατομμύρια. Ο  Φέντερερ διεκδικεί επίσης αυτή την πρωτιά, καθώς βρίσκεται στα 97,8 εκατομμύρια.

Ο Τζόκοβιτς μετράει 61 τίτλους καριέρας, ξεπερνώντας τον  Αντρέ Αγκάσσι (60 τίτλοι), απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη μοναξιά της 9ης θέσης στην ιστορία της Open era. Βελτίωσε το ρεκόρ του σε τελικούς σε 61-26, ενώ πέτυχε την 38η νίκη στις 39 τελευταίες αναμετρήσεις του και βελτίωσε το ρεκόρ του στο 2016 σε 12-0!

1ο ΣΕΤ

Στο εναρκτήριο σετ υπήρχε μόνο ένας παίκτης στην Rod Laver Arena, και αυτός ήταν ο Τζόκοβιτς. Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου κυριάρχησε σε όλα τα επίπεδα του νωθρού Μάρεϊ και μέσα σε 20 λεπτά είχε πάρει ισχυρό προβάδισμα με δύο break, στο 5-0!

Ο Σέρβος βρέθηκε δύο πόντους μακριά από το bagel, όμως ο Μάρεϊ ατάφερε να ανεβάσει το επίπεδό του στα τελευταία 10 λεπτά του σετ και να προβάλλει αντίσταση. Μείωσε σε 5-1 και πίεσε τον Τζόκοβιτς στο 7ο game, ωστόσο ο Σέρβος “ξεγλίστρησε” και κατάφερε να κλείσει το σετ στο σερβίς του χωρίς να απειληθεί με break point, κάνοντας το 6-1 σε 30 λεπτά.

 

2ο ΣΕΤ

Εντελώς διαφορετικό ήταν το 2ο σετ, καθώς ο Μάρεϊ κατάφερε να διατηρήσει αυτό το επίπεδο των τελευταίων λεπτών του 1ου σετ σε όλη τη διάρκειά του. Χρειάστηκε μια τεράστια μάχη και πολλά κλειστά games, αλλά ο Τζόκοβιτς κατάφερε να το κερδίσει και αυτό, έστω και αν χρειάστηκε 80 λεπτά!

Ο Μάρεϊ , παρόλο που είχε μείνει πίσω με break στο 4-3, κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στο σετ και να προηγηθεί με 5-4. Βρέθηκε μάλιστα και δύο πόντους μακριά από την κατάκτηση του 2ου σετ, στο 4-5, 15-30, ο Σέρβος όμως πήρε τους 3 επόμενους πόντους και ισοφάρισε σε 5-5, σίγουρα ανακουφισμένος.

Στο 11ο game κρίθηκε ολόκληρο το σετ, αφού ο Μάρεϊ  ήταν μπροστά με 40-0, δεν κατάφερε όμως να κλείσει το service game του και να εξασφαλίσει το tie-break. Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος προφανώς δεν παρατάει κανένα game, πήρε 5 πόντους στη σειρά και ξαφνικά βρέθηκε να έχει τις μπάλες στα χέρια του, με τη δυνατότητα να κλείσει το σετ στο σερβίς του, αφού προηγήθηκε με 6-5!

Αν και έδειξε μια νευρικότητα και έκανε δύο συνεχόμενα διπλά λάθη, με αποτέλεσμα να “χαρίσει” στον αντίπαλό του μια ευκαιρία να επιστρέψει στο σετ (6-5, 30-40), ο Τζόκοβιτς κατάφερε να πάρει αυτό το πολύ κρίσιμο service game του και να γράψει το 7-5 στο 2ο σετ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το 80λεπτο σετ, ο Murray είχε περισσότερους από τους διπλάσιους winners από τον Τζόκοβιτς (21 έναντι 9), ενώ έβγαλε και 9 άσους, έκανε όμως 34 αβίαστα λάθη, με τον Σέρβο να μένει στα 19.

3o ΣΕΤ

O Τζόκοβιτς πραγματοποίησε το ιδανικό ξεκίνημα στο 3ο σετ και έκανε ένα break με το καλημέρα, για το 2-0. Ο Μάρεϊ όμως συνέχισε να παλεύει και προσέφερε στους 15.000 θεατές της Rod Laver Arena ακόμα ένα πολύ κλειστό σετ.

Ο Βρετανός κατάφερε να μείνει κοντά στον Σέρβο παρά την απογοήτευσή του και δεν άφησε να φύγει εντελώς από τα χέρια του αυτό το σετ. Στο 4ο game έριξε την προειδοποιητική βολή, χάνοντας ένα break back point, ενώ στο 6ο game έκανε το απαραίτητο break, το οποίο επανέφερε την ισορροπία στο σετ (3-3).

Κανείς από τους δύο δεν απείλησε για άλλο break στο σετ αυτό και ο Μάρεϊ κατάφερε να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε προηγουμένως, να κρατήσει το σερβίς του στο 11ο game και να σιγουρέψει την παραμονή του στο ματς μέχρι το tie-break.

Πράγματι, οι δυο τους “έλυσαν” τις διαφορές τους στο tie-break, όπου όμως ο Τζόκοβιτς ήταν πολύ πιο ψύχραιμος. Έκανε το mini-break στον πρώτο πόντο χάρη σε double fault του Σκωτσέζου και προηγήθηκε με 3-0 και αργότερα με 6-1, χάρη σε νέο αβίαστο λάθος του αντιπάλου του.

Ο Μάρεϊ κατάφερε να σώσει τα δύο πρώτα, από τα 5 συνεχόμενα championship points του Τζόκοβιτς, o τελευταίος όμως τελείωσε το παιχνίδι όταν πήρε τις μπάλες, με τον 7ο άσο του στον αγώνα!

Αυτή ήταν η 22η νίκη του Τζόκοβιτς επί του Μάρεϊ, σε 31 αγώνες (22-9). Ήταν επίσης η 11η νίκη του Σέρβου στις 12 τελευταίες αναμετρήσεις του rivalry, ενώ τον κέρδισε για 4η φορά στον τελικό του Australian Open! O Μάρεϊ έχει αγωνιστεί 5 φορές σε τελικό στη Μελβούρνη, αλλά ακόμα δεν έχει κερδίσει ποτέ τον αυστραλιανό Grand Slam.

“Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συγχαρώ τον Νοβάκ, 6 Australian Open είναι κάτι απίστευτο! Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα μου, αλλά και το κοινό, σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας αυτές τις δύο εβδομάδες, ήσασταν υπέροχοι”, είπε ο Μάρεϊ, ο οποίος έκλεισε το λόγο του στέλνοντας τις ευχαριστίες του στη σύζυγό του, Κιμ Σερς, που σύντομα θα δώσει ζωή στο πρώτο τους παιδί.

Ο Βρετανός, ο οποίος “λύγισε” από τα συναισθήματά του μόλις ολοκλήρωσε τον λόγο του, θα φύγει από τη Μελβούρνη πλουσιότερος κατά 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν η 5η φορά που πήρε μέρος σε μια απονομή στο Australian Open, αλλά δεν κέρδισε ποτέ το τρόπαιο. Ήταν επίσης η 9η φορά που ήταν φιναλίστ σε Grand Slam διοργάνωση (2-7).

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είπε τα καλύτερα για τον αντίπαλό του: “Θέλω να συγχαρώ τον Andy και την ομάδα του, για ένα ακόμα υπέροχο τουρνουά. Είσαι ένας μεγάλος πρωταθλητής και φίλος, σίγουρα θα έχεις και άλλες ευκαιρίες να κερδίσεις αυτό το τρόπαιο στο μέλλον. Θέλω επίσης να ευχηθώ στον Άντι και στην Κιμ είμαι σίγουρος πως μόλις γεννηθεί το πρώτο σας παιδί θα νιώσεις πιο ξεχωριστά από ποτέ, γιατί αυτό συνέβη σε μένα.”

 

 

 

 

 

 

Πηγή:tennisnews.gr

Δείτε επίσης:

Θρίαμβος του Τζόκοβιτς στο Australian Open – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ