Η “τιτανομαχία” της Μελβούρνης – ΒΙΝΤΕΟ

Στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (Eurosport), θα αρχίσει ο τελικός του μονού ανδρών, η αναμέτρηση που ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 14ης μέρας του Australian Open και αναμένεται να κλείσει την “αυλαία” του πρώτου Grand Slam της χρονιάς.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον τελικό της Μελβούρνης θα αναμετρηθούν οι Novak Djokovic και Andy Murray, δύο από τους καλύτερους παίκτες των τελευταίων χρόνων και οι δύο κορυφαίοι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κατάταξη. Θα είναι η 31η αναμέτρηση που θα τεθούν αντιμέτωποι, με τον Djokovic να έχει την προϊστορία με το μέρος του. 

Ο Σέρβος προηγείται στο συνολικό head-to-head με 21-9 νίκες, ενώ έχει κερδίσει τον Murray στις 10 από τις 11 τελευταίες αναμετρήσεις τους. Από τότε που ο Βρετανός είχε κατακτήσει τον τελευταίο του Grand Slam τίτλο και νίκησε στον τελικό του Wimbledon τον Djokovic με 3-0 σετ, έχουν περάσει 2,5 χρόνια, όμως μόνο μια ακόμα φορά κατάφερε να κερδίσει τον Nole ξανά.

Σε Grand Slam διοργανώσεις, ο Djokovic μετράει 6 νίκες σε 8 αγώνες (6-2), ενώ στη Μελβούρνη έχουν αναμετρηθεί 4 φορές, με τον Σέρβο να τις κερδίζει όλες. Οι 3 από αυτές μάλιστα ήταν στον τελικό της διοργάνωσης (η άλλη μια στον ημιτελικό). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σε όλους τους τελικούς που έχουν συναντηθεί, η ψαλίδα είναι μικρότερη, με τον Nole να προηγείται με 7-6 νίκες.

Ο Djokovic θα διεκδικήσει τον 6ο τίτλο του στο Australian Open, με το οποίο θα ισοφαρίσει το σπουδαίο ρεκόρ του Roy Emerson και θα είναι πρώτος σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού, που ξεκινάει το 1905. Είναι ήδη πρώτος στην ιστορία της Open era, με 5 τρόπαια. Δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό στη Μελβούρνη και αυτή θα είναι η 6η του παρουσία.

Συνολικά διεκδικεί τον 11ο τίτλο του σε Grand Slam, με τον οποίο θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Bjorn Borg, που είναι το 4ο καλύτερο στην ιστορία της Open era. Το έχουν ξεπεράσει μόνο οι Roger Federer (17), Rafael Nadal (14) και Pete Sampras (14). Επίσης ο Σέρβος αναζητεί τον 61ο τίτλο καριέρας, στην 87η παρουσία του σε τελικό (60-26 ως φιναλίστ).

Ο Djokovic έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στις τελευταίες δύο σεζόν, αφού αυτό είναι το 17ο διαδοχικό τουρνουά στο οποίο φτάνει τουλάχιστον μέχρι τον τελικό, ενώ διεκδικεί τον 7ο συνεχόμενο τίτλο του και 3ο συνεχόμενο Grand Slam, μετά από το Wimbledon και το US Open πέρσι. Έχει κερδίσει τις 37 στις τελευταίες 38 αναμετρήσεις του στο tour.

O Murray με τη σειρά του θα διεκδικήσει τον 3ο Grand Slam τίτλο του, μετά από το US Open του 2012 και το Wimbledon του 2013. Ο Βρετανός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ το τρόπαιο στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός πως έχει αγωνιστεί σε 4 τελικούς (έχασε μια φορά από τον Federer και τρεις από τον Djokovic). Αυτή θα είναι η 5η απόπειρά του.

Συνολικά, ο Murray διεκδικεί τον 36ο τίτλο της καριέρας του, στον 53ο του τελικό (35-17 ως φιναλίστ). Την τελευταία φορά που κέρδισε τίτλο, είχε κερδίσει τον Djokovic στον τελικό, στο Rogers Cup τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο έχασε από τον Σέρβο την τελευταία φορά που αγωνίστηκε σε τελικό, στο Paris Masters τον Νοέμβριο.

 

 

Πηγή:tennisnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ