Σαν σήμερα το χρυσό της Πατουλίδου και το “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο” – ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα το 1992 η Βούλα Πατουλίδου έγραφε ιστορία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 100μ εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης με επίδοση 12.64 και αναφωνεί «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο».

Η Βούλα Πατουλίδου, 27 χρόνων τότε, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη, για τη δεύτερη Ολυμπιακή της συμμετοχή, με ατομική επίδοση 12.96 (1991) στα 100μ εμπόδια και 13.14 ατομικό ρεκόρ εκείνης της χρονιάς.

Τα φαβορί της κούρσας ήταν η Ναροζιλένκο (Ενωμένη ομάδα) και η Ντίβερς (ΗΠΑ) με την Βουλγάρα Ντόνκοβα, κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, να έχει στόχο επίσης την πρώτη θέση.

Ένας τραυματισμός έθεσε νοκ-αουτ στα ημιτελικά την Ναροζιλένκο ενώ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα προκριματικά ισοφάρισε την επίδοση της χρονιάς εκείνης με 13.14 και πέρασε στα προημιτελικά.

Με 13.05 στις 5 Αυγούστου, μπήκε και στα ημιτελικά με τις προσδοκίες της για την επόμενη μέρα να έχουν γιγαντωθεί.

Στα ημιτελικά λοιπόν, δημιουργεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88(3η θέση) και προκρίνεται στον μεγάλο τελικό.

Έτσι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία που κατάφερε να περάσει σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Δύο ώρες αργότερα, στις 21.15 ώρα Ελλάδος, η χώρα μας συγκλονίζεται.

Η Βούλα Πατουλίδου, με απίστευτο πείσμα και θάρρος πραγματοποιεί μια απίστευτη κούρσα, ψάχνει για το θαύμα, που ισοδυναμεί με ένα μετάλλιο και καταφέρνει το όνειρο.

Η Ντίβερς που προηγείται, σκοντάφτει στο τελευταίο εμπόδιο, σωριάζεται στο έδαφος και η Πατουλίδου χρίζεται χρυσή Ολυμπιονίκης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ, το ασύλληπτο 12.64.

Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδος στον στίβο από το 1912, όταν ο Τσικλητήρας πήρε τη πρώτη θέση στη Στοκχόλμη στο μήκος άνευ φοράς.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις κούρσες της Βούλας Πατουλίδου μέχρι και τον τελικό, καθώς και τις δηλώσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Στο NBA με τους Νικς συμφώνησε ο Θανάσης Αντετοκούμπο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ