ΒΙΝΤΕΟ-Σάντος: Να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία

BINTEO-Σάντος: Να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία

 

Ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε στο “κλειδί” της σπουδαίας νίκης της Εθνικής κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και φυσικά της πρόκρισης στους “16” του Μουντιάλ .

Ο Πορτογάλος τεχνικός επισήμανε ότι τόσο στο ματς με τους Ιβοριανούς όσο και σε αυτό κόντρα στην Ιαπωνία, οι ποδοσφαιριστές του ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο αγωνιστικό πλάνο και στο στόχο της ομάδας. Ο τεχνικός της “γαλανόλευκης” ρωτήθηκε για το σχήμα που επέλεξε χθες ενώ τόνισε ότι οι βλέψεις τις ομάδας δεν σταματούν με την πρόκριση στους “16” του Μουντιάλ.

 

Οι δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος:

Ξυπνώντας το πρωί υπάρχει κάτι που τον εξέπληξε ενθυμούμενος το χθεσινό ματς; Υπάρχει κάτι που είδε από τους παίκτες του και τον εξέπληξε;

«Δεν θα έλεγα ότι αιφνιδιάστηκα. Περισσότερο θα έλεγα ότι ικανοποιήθηκα. Γιατί αυτή είναι μια δουλειά που έχουμε ξεκινήσει από την προετοιμασία και περίμενα να τη δω στον αγωνιστικό χώρο. Πίστευα ότι ήταν θέμα χρόνου και με ευχαριστεί πάρα πολύ που αυτό έγινε στον χθεσινό κρίσιμο αγώνα. Έχουμε δει την η ομάδα έχει καταφέρει να παίξει σε παρόμοια επίπεδα και σε αρκετά αγώνες με τρανταχτό παράδειγμα τα δύο ματς με την Ρουμανία. Η δυναμικότητα του αντιπάλου επηρεάζει τους παίκτες, οι οποίοι μεταβάλουν την απόδοσή τους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τους δείξουμε ότι το σωστό παράδειγμα είναι αυτό του χθεσινού αγώνα. Σίγουρα η χθεσινή βραδιά ανήκε στους παίκτες. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν κοιμήθηκε από την ένταση και τη χαρά. Και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς να ξεκουραστούν και να χαρούν την σπουδαία αυτή επιτυχία. Αλλά εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία μας Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ματς όπως το κάναμε στους δύο τελευταίους αγώνες ματς. Η Κόστα Ρίκα είναι μια πολύ δύσκολη αντίπαλος και θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας αυτό που συνέβη στις 17 του μηνός, το οποίο είναι αυτό που μας καθόρισε».

Για την διαφορετική εικόνα της Εθνικής…

«Αυτό που θα ρωτήσω εγώ είναι τι αλλάξαμε στο παιχνίδι μας; Η στρατηγική μας, η τακτική μας ήταν ίδια. Μια ομάδα που προσπαθεί να έχει συμπαγή άμυνα και να γίνει όσο το δυνατόν πιο επιθετική γίνεται. Δεν ήταν θέμα τακτικής ή πλάνου. Η μεγάλη διαφορά ήταν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ομάδας. Στον πρώτο αγώνα αυτό μας κόστισε πολύ ακριβά γιατί ναι μεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες αλλά δεχτήκαμε τρία γκολ τα οποία δεν είναι φυσιολογικό να τα δέχεται με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι εκεί είναι το λάθος. Ότι νομίζουμε ότι για να νικήσεις πρέπει να παίξεις όπως η Βραζιλία. Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τη δική της ταυτότητα. Είναι μια ομάδα που σπανίως δέχεται γκολ και καταφέρνει να δημιουργεί ευκαιρίες με διάφορους τρόπους. Αυτό έγινε και με την Κολομβία όμως δεν καταφέραμε να βάλουμε το γκολ. Δεν είχαμε 100% συγκέντρωση στον αγώνα και είναι κάτι που το πληρώσαμε».

Για τον Σάμαρη και τον Λάζαρο…

«Αυτές πράγματι ήταν μια από τις μικροαλλαγές στο επιθετικό μας κομμάτι. Προσπαθήσαμε να παίξουμε με τρεις επιθετικούς για να πιέσουμε την άμυνα της Ακτής, η οποία έχει αδυναμίες. Ο Σάμαρης μπήκε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γινόταν αν παρέμενε ο Κονέ στο ματς. Πίστευα ότι θα ήταν ένας από τους παίκτες κλειδιά γιατί μπορεί να παίξει πολύ καλά αυτόν τον ελεύθερο ρόλο. Δυστυχώς τραυματίστηκε και δύσκολα θα τον έχουμε στο επόμενο ματς αλλά ευτυχώς ο Σάμαρης μπήκε πολύ καλά. Όμως το αποτέλεσμα οφείλεται σε όλους τους παίκτες και νομίζω πως έδωσαν μια πολύ καλή απάντηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εσείς οι δημοσιογράφοι κάνετε τη δουλειά σας και κρίνετε με βάση τα όσα έχουν συμβεί. Αυτό όμως δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Εγώ πρέπει να προβλέψω τι θα γίνει στο ματς. Ο προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών. Αυτή τη στιγμή κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα με βάση τους παίκτες που έχω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Τι είναι αυτό που κάνει την ελληνική ομάδα “άτρωτη” στα σημαντικά ματς…

«Το πρόβλημα αυτό είναι. Μιλάμε τώρα για εύκολα ματς. Δεν υπάρχουν εύκολα ματς και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Νομίζω ότι την απάντηση μπορείτε να τη δώσετε εσείς. Είμαι στην Ελλάδα 12-13 χρόνια και εγώ την έχω δώσει την απάντηση. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα παίκτη είναι οι μεταπτώσεις. Όπως επίσης και η χρήση της λέξης ψυχολογία που λειτουργεί ως πανάκεια για κάθε κατάσταση που βιώνουμε. Αυτή είναι η πιο εύκολη δικαιολογία. Δεν κοιτάμε τον καθρέφτη για να πούμε “αυτό έκανα καλά και αυτό όχι”. Δηλαδή τρώμε τα γκολ γιατί είχαμε κακή ψυχολογία και όχι γιατί κάναμε αμυντικά λάθη. Αυτό δεν είναι κριτική αλλά η πραγματικότητα όπως τη βλέπω εγώ. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η συγκέντρωση δηλαδή που πολλές φορές δεν υπάρχει. Κι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα ακόμα αρνητικό το ότι επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά και δεν τονίζουμε τα θετικά. Αυτό που πάντα κάνω είναι να έχω ρεαλισμό και αυτό προσπαθώ να περνάω στους παίκτες χωρίς να περνάω τα όρια της κακομοιριάς. Και νομίζω ότι τα δύο τελευταία ματς έδειξαν πως έτσι είναι τα πράγματα. Χωρίς δικαιολογίες αλλά με πάθος και διάθεση. Άτρωτοι δεν είμαστε αλλά είναι πολύ δύσκολο για κάθε ομάδα να μας νικήσει».

Για τις προσδοκίες του και τα συναισθήματά του…

«Η Ελλάδα είναι γνωστή στον κόσμο όχι για την κατάκτηση του EURO αλλά για τα επίτευγμα στην κουλτούρα και τις επιστήμες και φυσικά τη διάδοση του πολιτισμού. Ποδοσφαιρικά μιλώντας η κατάκτηση του EURO ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Με εξαίρεση την Ελλάδα και την Δανία καμία άλλη “μικρή” ομάδα δεν έχει κατακτήσει ποτέ ένα τρόπαιο. Από τη μία χάρηκα που η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο αλλά λυπήθηκα που το έχασε η Πορτογαλία. Όμως μπορώ να πω πως το συναίσθημα στο τέλος ήταν χαρά. Τώρα έχουμε γράψει ιστορία είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Αλλά ξέρουμε ότι αυτό πλέον είναι παρελθόν και δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό και είναι κάτι που πρέπει να επικεντρωθούμε».

Για τη θέση του Σαμαρά…

«Ο Σαμαράς είναι επιθετικός αλλά δεν είναι το κλασικό φορ το βαρύ. Για εμένα επιθετικός είναι ο Λάζαρος. Ο Φετφατζίδης, ο Σαλπιγγίδης και από την άλλη υπάρχουν άλλοι επιθετικοί που είναι πιο στατικοί. Οπότε σίγουρα επιθετικός είναι ο Σαμαράς αλλά δεν είναι ο κλασικός επιθετικός Αλλά παίζοντας με επιθετικούς κινητικούς σίγουρα μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση. Δεν ξέρω αν το παιχνίδι μας έγινε πιο απρόβλεπτο. Θεώρησε πως αυτή η τακτική ήταν η σωστή με τρεις κινητικούς επιθετικούς για να δημιουργήσουμε ρήγματα σε μια ομάδα που ξέραμε που να χτυπήσουμε. Η Ακτή είναι ομάδα που έχει πρόβλημα στις επιστροφές της και η τακτικής μας απέδωσε. Αν αντιμετωπίζαμε μια ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς τότε θα είχαμε κάνει διαφορετική επιλογή. Θα είχαμε επιλέξει ένα κλασικό φορ».

Για την κατάσταση του Κονέ και του Καρνέζη…

«Ο Κονέ είναι ποριστικά εκτός Μουντιάλ γιατί έχει έναν μυϊκό τραυματισμό και θα είναι δύσκολο να τον ξεπεράσει και να είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Ο Καρνέζης σε ένα βολέ μπλοκαρίστηκε η περιοχή τη σπονδυλικής στήλης και θεωρώ πως θα το ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες και θα είναι έτοιμος».

Για το αν η Ελλάδα θα… σώσει την τιμή των ευρωπαϊκών ομάδων…

«Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και οι επιτυχίες της. Και δεν θέλω να συγκρίνω την δική μας επιτυχία με τις αποτυχίες των άλλων εθνικών ομάδων. Οι αποστολές αυτών των ομάδων θα είναι λυπημένοι όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μόνο η Ελλάδα και να επικεντρωθούμε στο αυτή η επιτυχία να συνεχιστεί. Αν δούμε το θέμα καθαρά από τεχνικούς όρους βλέπουμε το γιατί στην αμερικανική ήπειρο δεν έχει κερδίσει ευρωπαϊκή ομάδα. Έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες. Στα πρώτο ματς και μέχρι να προσαρμοστούν τους βγάζει εκτός Μουντιάλ. Υπάρχουν όμως και ομάδες από την αμερικανική ήπειρο που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά όπως η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και δεν μιλάμε για τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Βραζιλία. Η Κόστα Ρίκα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και όλοι την είχαν ξεγραμμένη στον “όμιλο του θανάτου” όπως ονομάστηκε όμως, είδαμε ότι από το δεύτερο ματς είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της. Είναι πολύ καλή ομάδα που πέρασε με το σπαθί της στην επόμενη φάση. Τώρα θα την αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να την περάσουμε».

Ομάδα που κερδίζει αλλάζει;

«Και στα υπόλοιπα ματς αγωνιστήκαμε με τρεις επιθετικούς και οι Κονέ και Μανιάτης είχαν την ελευθερία να πατούν περιοχή. Έχουμε δύο μπακ που μπορούν να επιτεθούμε. Η Κόστα Ρίκα αγωνίζεται με 4-5-1 και είναι τελείως διαφορετικό από το σύστημα της Ακτή. Αυτή τη στιγμή δεν έχω καν στο μυαλό μου το ποιοι θα αγωνιστούν. Δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσει προβλήματα όπως έκανε στις τρεις ομάδες που αντιμετώπισε στους ομίλους και εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε το πώς θα τους δημιουργήσουμε προβλήματα. Δεν μπορώ να σας πω κάτι για την ενδεκάδα. Πραγματικά δεν ξέρω. Σήμερα ξύπνησα πολύ αργά αλλά το μεσημέρι θα έχουμε πολύ δουλειά με τους συνεργάτες μου. Έχουμε να δούμε τα τρία ματς της Κόστα Ρίκα και να καταστρώσουμε το πλάνο μας. Θέλουμε πάρα πολύ να περάσουμε στην επόμενη φάση αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Αυτό που θέλω είναι να ηρεμήσω τους παίκτες και να τους ετοιμάσω με χαμηλά το κεφάλι αλλά όχι σκυμμένο. Και με αφορμή το περιστατικό της 17ης Ιουνίου θέλω και τη βοήθεια τη δική σας να περάσουμε το μήνυμα ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Για τους πανηγυρισμούς στο Αρακαζού από τους Βραζιλιάνους…

«Αυτό είναι κάτι το οποίο περίμενα γιατί ξέρω καλά τον βραζιλιάνικο λαό. Ζει για τη νίκη, χαίρεται τη ζωή. Είναι λαός νικητής. Το γεγονός ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα με βοήθησε στον να καταλάβω τον βραζιλιάνικο λαό. Μοιάζει αρκετά με τους ελληνικό. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους στο Αρακαζού και στο ξενοδοχείο. Μας έχουν δώσει ότι έχουμε ζητήσει. Επίσης στην αστυνομία, στην ασφάλεια θέλουμε να τους βγάλουμε το καπέλο και χαιρόμαστε που με τις επιτυχίες μας τους κάνουμε να χαίρονται και αυτοί. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που έχω συνεργαστεί στο παρελθόν για τα δεκάδες μηνύματα που μου έχουν στείλει. Είναι οπαδοί της εθνικής Βραζιλίας αλλά και λίγο οπαδοί του Φερνάντο Σάντος».

 

 

Δείτε το βίντεο

 

Πηγή: pamesports.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ