Ούλι Χένες: Φοροδιέφευγα

Ούλι Χένες: Φοροδιέφευγα

Ο Ούλι Χένες, ο πρόεδρος της ισχυρής γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπάγερν Μονάχου, παραδέχθηκε σήμερα πως εξαπατούσε επί χρόνια τη γερμανική εφορία και πως οι φόροι που απέφυγε να καταβάλει ανέρχονται σε τουλάχιστον 18,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα έγγραφα της υπεράσπισής του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του που ενδέχεται να τον οδηγήσει στη φυλακή.

Ο αριθμός αυτός των 18,5 εκατομμυρίων προκύπτει από τραπεζικά έγγραφα που είχαν δοθεί στο δικαστήριο από την υπεράσπιση του Χένες μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης. Σύμφωνα με τα παραστατικά αυτά, το ύψος της φοροδιαφυγής που αποδίδεται στον επικεφαλής της Μπάγερν είναι “πάνω από 15 εκατ. ευρώ” μεγαλύτερο απ’ αυτό που υπολόγιζε η εισαγγελία, δηλαδή ανέρχεται σε τουλάχιστον 18,5 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελία του Μονάχου ανέφερε στο κατηγορητήριο ότι από το 2003 ως το 2009 ο Χένες απέφυγε να καταβάλει φόρους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ παραλείποντας να δηλώσει κέρδη ύψους 33,5 εκατ. ευρώ από ένα λογαριασμό του στην Ελβετία, τον οποίο είχε κρύψει από τη γερμανική εφορία.

“Φοροδιέφευγα”, παραδέχθηκε ο Ούλι Χένες ενώπιον του δικαστηρίου, λίγο μετά την έναρξη της δίκης.

“Λυπάμαι βαθιά για την ποινική συμπεριφορά μου”, πρόσθεσε ο 62χρονος Χένες, ο οποίος είναι ένας σταρ στη Γερμανία, και διαβεβαίωσε ότι θέλει να αποκαλύψει πλήρως “αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο” της ζωής του.

Αν το δικαστήριο δεχθεί την κατηγορία, ο Χένες κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης ως 10 ετών.

Τα γερμανικά δικαστήρια επιβάλλουν εν γένει ποινές κάθειρξης χωρίς αναστολή για φορολογικές απάτες που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο κίνδυνος για τον Χένες είναι μεγαλύτερος επειδή ο δικαστής που προεδρεύει της δίκης του έχει φήμη ότι δείχνεται ανελέητος.

Ο Χένες υπενθύμισε πάντως σήμερα ότι διέθεσε 5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικά έργα. “Δεν είμαι ένα παράσιτο της κοινωνίας”, υποστήριξε. Μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μονάχου από μια κρυφή πόρτα, φορώντας σκούρο κοστούμι. Η παρουσία του είναι υποχρεωτική κατά τις τέσσερις ημέρες που πρόκειται να διαρκέσει η δίκη.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας με τους περισσότερους τίτλους άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 μια διαδικασία αυτοκαταγγελίας στην εφορία για να τακτοποιήσει τα φορολογικά του. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει να τακτοποιούνται τέτοιες υποθέσεις με καταβολή προστίμου, ενώ προστατεύει από ποινική δίωξη αυτόν που έκανε την απάτη.

Ωστόσο η διαδικασία αυτή κρίθηκε άκυρη από την εισαγγελία του Μονάχου. Η εισαγγελία είναι πεισμένη πως ο Χένες προχώρησε στην αυτοκαταγγελία μόνο και μόνο επειδή φοβόταν ότι θα τον κατήγγειλε προσεχώς ο Τύπος, ο οποίος είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται για το λογαριασμό στην Ελβετία “ενός σημαντικού αξιωματούχου του γερμανικού ποδοσφαίρου”, χωρίς τότε να αναφέρει το όνομά του.

Η τεράστια έπαυλη του Χένες στις όχθες μιας λίμνης στη Βαυαρία ερευνήθηκε στις 20 Μαρτίου 2012 και χρειάσθηκε να καταβάλει εγγύηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ για να παραμείνει ελεύθερος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ