ΒΙΝΤΕΟ-Τα 106α γενέθλια του Παναθηναϊκού

ΒΙΝΤΕΟ-Τα 106α γενέθλια του Παναθηναϊκού

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τον Παναθηναϊκό, καθώς σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1908, ο Γεώργιος Καλαφάτης ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών που αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο αρχαίο έργο του Ισοκράτη «Παναθηναϊκός», το οποίο παρουσίαζε την ανωτερότητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, τη δημοκρατική φύση τους, αλλά και τη στρατιωτική ισχύ τους, την οποία χρησιμοποιούσαν προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε από τον Καλαφάτη και άλλους 40 αθλητές που αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, όταν αυτός κατάργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα.

Το πρώτο γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, ιδιοκτησίας Καραπάνου και πρόκειται για τον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα η Ανωτάτη Εμπορική Σχολή.

Το έμβλημα του σ��λλόγου, το τριφύλλι, σχεδιάστηκε το 1918 από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του, Γεώργιο Χατζόπουλο και σύμφωνα με την επικρατέστερη από τις τρεις υπάρχουσες εκδοχές, αποτελεί ιδέα του Κωνσταντινουπολίτη αθλητή, Μιχάλη Παπάζογλου.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: youtube-Alexandros Alexandroy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ