ΒΙΝΤΕΟ-Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μπάγιεβιτς

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μπάγιεβιτς 

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, είναι παντρεμένος με την Μπέγκα και οι φίλοι του τον αποκαλούν “Πρίγκιπα του Νερέτβα” από τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει τη γενέτειρά του. Τον τίτλο αυτό τον επιβεβαίωσε στην Ελλάδα, στην οποία έχει γίνει ο πολυνίκης προπονητής.

 

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Βέλεζ και την ΑΕΚ. Είναι ο τρίτος σκόρερ στην Εθνικής Γιουγκοσλαβίας με 36 γκολ, έχει 40 συμμετοχές σε αυτή, ενώ έχει λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, ενώ με την Ενωση πήρε ένα νταμπλ και ένα πρωτάθλημα.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής, στη Βέλεζ Μόσταρ, κατακτώντας ένα Κύπελλο (1986). Συνέχισε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994), ένα Κύπελλο (1996), ένα Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ.

Στη συνέχεια έπιασε …λιμάνι στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996. Επέστρεψε την ομάδα του Πειραιά στα πρωταθλήματα Ελλάδας μετά από εννιά χρόνια, κατακτώντας τον τίτλο στην πρώτη του παρουσία. Υστερα, οδήγησε τους ερυθρόλεκους σε άλλα δύο πρωταθλήματα (1998, 1999) και σε ένα Κύπελλο (1999).

Παράλληλα, έχει λάβει έξι φορές μέρος στο Champions League, τρεις φορές με την ΑΕΚ και τρεις με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, με τους ερυθρόλευκους έφτασε στην προημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την περίοδο 1998-99. Τη σεζόν 2002-03, ο Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ είχε έξι ισοπαλίες σε έξι παιχνίδια στο Champions League, με την Ενωση να μένει στην ιστορία ως η μοναδική ομάδα στο θεσμό που έμεινε αήττητη στην πρώτη φάση των ομίλων (παίρνοντας και 2-2 από την Ρεάλ στο Μπερναμπέου), αλλά αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Τον Νοέμβριο του 1999 αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό και τον Ιανουάριο του 2000 μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Με τον Δικέφαλο του Βορρά κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας την επόμενη χρονιά (επιτυχία που ήρθε μετά από 27 χρόνια), κερδίζοντας στον τελικό της Ν. Φιλαδέλφειας με 4-2 την πρώην ομάδα του, τον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 2002 έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, στην οποία πρόσφερε στο παρελθόν τις υπηρεσίες του ως παίκτης και ως προπονητής. Ο Ντούσκο αποδοκιμάστηκε έντονα από μία μερίδα φίλων της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την Ενωση τον Ιανουάριο του 2004, αλλά να έχει προλάβει να πάρει εκείνο το 2-2 από την Ρεάλ στο Μπερναμπέου.

Και δύο χρόνια αργότερα, την 1 Ιουνίου 2004, γύρισε για 2η φορά στον Ολυμπιακό. Σε μια χρονιά αναστάτωσης, κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ, να φτάσει μια ανάσα από την είσοδο στους 16 του Champions League.  Ωστόσο, είχε πολλές κόντρες με τους λατινοαμερικάνους της ομάδας, κυρίως Τζιοβάνι, Καστίγιο, Ριβάλντο, αλλά και με τους οργανωμένους, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών για δεύτερη φορά. Σύμπτωση; Την 1 Ιουνίου 2005…

Τότε ήταν που ο Ντούσκο πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αφησε την Ελλάδα μετά από σχεδόν 18 χρόνια και υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ερυθρό Αστέρα. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2006 το όνομα του Μπάγεβιτς ήρθε στο προσκήνιο για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Τελικά, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσια κατάληξη με τον έμπειρο τεχνικό να παραμείνει στον Αστέρα, από τον οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2007.

Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν το όνομα του σέρβου προπονητή “έπαιξε” πολύ δυνατά για τον Παναθηναϊκό, αλλά και πάλι δεν υπήρξε θετική εξέλιξη με τον Ζοζέ Πεσέιρο να αναλαμβάνει τα ηνία του τριφυλλιού.

Αφού, απόλαυσε τις καλοκαιρινές διακοπές του, ήρθε η πρόταση από τον Αρη. Οι κίτρινοι έδωσαν …άδεια στον Χουάν Κάρλος Ολίβα, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον Ντούσκο, ο οποίος αφού το σκέφτηκε καλά απάντησε θετικά (στις 7 Σεπτεμβρίου 2007) σε 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Προηγείται ένα έντονο φλερτ (και απροκάλυπτες συνομιλίες) με τον Παναθηναϊκό, την 1η Ιουλίου του 2008 ανακοινώνει την παραίτησή του από την τεχνική του Αρη, με τον οποίο πάει στα δικαστήρια.

Φέτος, το όνομά του επανήλθε στο προσκήνιο ως υποψήφιος προπονητής του Ηρακλή και του Αστέρα Τρίπολης, με τους αρκάδες να φτάνουν πιο κοντά στο όνειρο. Η γρήγορη, όμως, αποχώρηση του Δώνη, κάνει… ελκυστική για τον Μπάγεβιτς και την ΑΕΚ μια νέα συνεργασία…

Πηγή: sport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ