Ο Μπότας στην Alfa Romeo από το 2022

Ο Φινλανδός οδηγός της Φόρμουλα Ένα, Βάλτερι Μπότας, θα εγκαταλείψει τη Mercedes και θα αγωνιστεί για την Alfa Romeo, με πολυετή συμφωνία από το 2022, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ομάδα με έδρα την Ελβετία. Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τον Τζορτζ Ράσελ, προκειμένου να αποχωρήσει με τη σειρά του από την Γουίλιαμς και να πάρει τη θέση του Μπότας στην Mercedes μαζί με τον συμπατριώτη του και επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Λιούις Χάμιλτον. Πάντως δεν υπήρξε κάποια άμεση ανακοίνωση από τη Mercedes.

Τι δήλωσε ο Μπότας

«Ένα νέο κεφάλαιο στην αγωνιστική μου καριέρα ανοίγει» δήλωσε ο Μπότας, εννιά φορές νικητής σε γκραν πρι, ο οποίος θα αντικαταστήσει στην Alfa Romeo τον συμπατριώτη του και παγκόσμιο πρωταθλητή του 2007, Κίμι Ράικονεν, ο οποίος αποχωρεί από την ενεργό δράση.
Και πρόσθεσε: «Απολαμβάνω την ευκαιρία που μου δόθηκε να βοηθήσω την ομάδα, να είμαι ένας από τους οδηγούς της. Ειδικά τώρα με τους νέους κανονισμούς από το 2022 που δίνουν στην ομάδα την ευκαιρία να κάνει ένα άλμα στην απόδοσή της. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η ομάδα και ανυπομονώ να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους. Είμαι τόσο πεινασμένος όσο ποτέ να αγωνιστώ για καλά αποτελέσματα και, όταν έρθει η ώρα, για νίκες».
Ο 32χρονος Μπότας προσχώρησε στη Mercedes από τη Williams το 2017, μετά την ξαφνική αποχώρηση του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2016, Νίκο Ρόσμπεργκ, και δήλωσε υπερήφανος για όσα έχει πετύχει μαζί με τον Χάμιλτον.
Η Mercedes έχει κατακτήσει τα επτά τελευταία πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών.

 

 

“Πάρτι” για τον Φερστάπεν στην Ολλανδία

 

Φερστάπεν

Με τον καλύτερο τρόπο εξελίχθηκε για τον Μαξ Φερστάπεν το ολλανδικό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, το οποίο διεξήχθη την Κυριακή στην πίστα του Ζάντφορτ. Και αυτό γιατί ο Ολλανδός «πιλότος» της Red Bull πανηγύρισε μέσα στην πατρίδα του την έβδομη εφετινή νίκη του και συνολικά 17η στην καριέρα του, ενώ κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών. Δεύτερος τερμάτισε ο Βρετανός επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Λιούις Χάμιλτον, με Mercedes, ο οποίος πήρε και τον επιπλέον βαθμό για τον ταχύτερο γύρο, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Φινλανδός Βάλτερι Μπότας με το δεύτερο μονοθέσιο της γερμανικής ομάδας.

Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Φερστάπεν να βρεθεί τρεις βαθμούς μπροστά από τον Χάμιλτον στην κατάταξη των οδηγών. Ο Ολλανδός χρειάστηκε να ξαναπάρει την πρωτοπορία μετά το πρώτο πιτ-στοπ του από τον Μπότας, ενώ στο δεύτερο «φόρεσε» τη σκληρή γόμα και έφτασε χωρίς πρόβλημα στην καρό σημαία. Από την πλευρά του, ο Χάμιλτον έβαλε τη μέση γόμα στο δεύτερο πιτ-στοπ του για να πιέσει τον Ολλανδό, ωστόσο προς το τέλος του αγώνα έπεσε η απόδοση των ελαστικών του και στο τέλος «φόρεσε» τη μαλακή γόμα για να πάρει τον επιπλέον βαθμό για τον ταχύτερο γύρο. Από την πλευρά του, ο Μπότας ακολουθούσε στρατηγική ενός πιτ-στοπ (στην αλλαγή έβαλε τη μέση γόμα), ωστόσο προς το τέλος του αγώνα τον ειδοποίησαν να αλλάξει λάστιχα λόγω κραδασμών στα ελαστικά. «Φόρεσε» τη μαλακή γόμα και έκανε ταχύτερο γύρο (σ.σ. πριν τον πάρει ο Χάμιλτον), ενώ ο επικεφαλής στρατηγικής της Mercedes, Τζέιμς Βάουλς, του έδωσε εντολή να «εγκαταλείψει» τη γρήγορη προσπάθειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιέρ Γκασλί κατέκτησε την τέταρτη θέση στον αγώνα, ενώ ο δεύτερος οδηγός της Red Bull, ο Μεξικανός Σέρχιο Πέρες, ο οποίος εκκίνησε από τα πιτ, λόγω αλλαγής μονάδας ισχύος, κατάφερε να τερματίσει όγδοος.

Επόμενος αγώνας της Φόρμουλα Ένα είναι το ιταλικό γκραν πρι που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή (12/9) στην πίστα της Μόντσα.

Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο ολλανδικό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών έχουν ως εξής:

1. Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία/Red Bull) 1 ώρα 30:05.395

2. Λιούις Χάμιλτον (Μ. Βρετανία/Mercedes) + 20.932

3. Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία/Mercedes) + 56.460

4. Πιέρ Γκασλί (Γαλλία/AlphaTauri) + 1 γύρος

5. Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό/Ferrari) + 1 γύρος

6. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Alpine) + 1 γύρος

7. Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία/Ferrari) + 1 γύρος

8. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Red Bull) + 1 γύρος

9. Εστεμπάν Οκόν (Γαλλία/Alpine) + 1 γύρος

10. Λάντο Νόρις (Μ. Βρετανία/McLaren) + 1 γύρος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία/Red Bull) 224,5 βαθμοί
2. Λιούις Χάμιλτον (Μ. Βρετανία/Mercedes) 221,5
3. Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία/Mercedes) 123
4. Λάντο Νόρις (Μ. Βρετανία/McLaren) 114
5. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Red Bull) 108
6. Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό/Ferrari) 92
7. Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία/Ferrari) 89,5
8. Πιέρ Γκασλί (Γαλλία/AlphaTauri) 66
9. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/McLaren) 56
10. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Alpine) 46
11. Εστεμπάν Οκόν (Γαλλία/Alpine) 44
12. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Aston Martin) 35
13. Γιούκι Τσουνόντα (Ιαπωνία/AlphaTauri) 18
14. Λανς Στρολ (Καναδάς/Aston Martin) 18
15. Τζορτζ Ράσελ (Μ. Βρετανία/Williams) 13
16. Νίκολας Λατίφι (Καναδάς/Williams) 7
17. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Alfa Romeo) 2
18. Αντόνιο Τζιοβινάτσι (Ιταλία/Alfa Romeo) 1
19. Μικ Σουμάχερ (Γερμανία/Haas) 0
20. Νικίτα Μαζέπιν (Ρωσία/Haas) 0
21. Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Πολωνία/Alfa Romeo) 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Mercedes 344,5 βαθμοί
2. Red Bull-Honda 332,5
3. Ferrari 181,5
4. McLaren-Mercedes 170
5. Alpine-Renault 90
6. AlphaTauri-Honda 84
7. Aston Martin-Mercedes 53
8. Williams-Mercedes 20
9. Alfa Romeo-Ferrari 3
10. Haas-Ferrari 0

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ