Ο Αλέξης Κούγιας για την ΑΕΚ

Ο Αλέξης Κούγιας για την ΑΕΚ

Με την επαγγελματική ιδιότητα του νομικού αλλά και του μεγαλομετόχου ΠΑΕ που αγωνίζεται στην Β’ Εθνική, ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στο Sport24.gr και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία σχετικά με το πιθανό μέλλον της ΑΕΚ. Η περίπτωση της Β’ και της Γ’ κατηγορίας και η προσωπική του εκτίμηση.

Η κατάσταση στην ΑΕΚ μόνο ξεκάθαρη δεν είναι, με το μέλλον του συλλόγου να είναι ακόμα στον αέρα. Υπάρχουν σενάρια που την θέλουν στην Β’ για να αποφύγουν κάποιοι τις επιπτώσεις της Γ’ αλλά και σενάρια που την θέλουν να παραμένει στην SL για τον ίδιο λόγο.

Με λίγα λόγια η περίπτωση της Γ’ Εθνικής που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου της ΑΕΚ, είναι το χειρότερο σενάριο για αυτούς που ελέγχουν ακόμα τις τύχες της ΠΑΕ.

Πέφτει η ΑΕΚ στην Β’ Εθνική. Παραμένουν τα χρέη ως έχουν και φυσικά μπορεί η Ένωση να συνεχίσει να διεκδικεί τα χρήματα από τον Μάκη Ψωμιάδη;

“Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Όσο η ΑΕΚ υφίσταται ως ΠΑΕ θα υπάρχουν τα χρέη πάντοτε προς Δημόσιο, προς ΙΚΑ, προς παίκτες, προς τρίτους. Αυτό γίνεται στην Superleague και στην Football League. Παράλληλα ισχύει το ίδιο και για νομικές υποθέσεις που εμπλέκεται η ίδια ΠΑΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί τα χρήματα του Μάκη Ψωμιάδη”

Από τη στιγμή που πάρουμε ως δεδομένο ότι πέσει η ΑΕΚ στην Β’ και παραμένουν τα χρέη, τι θα πρέπει να γίνει ούτως ώστε να πέσει ακόμα μια κατηγορία και ουσιαστικά να βρεθεί στην Γ’.

“Θα πρέπει η διοίκηση της ομάδας, οι μέτοχοι να δηλώσουν αδυναμία για τις πληρωμές και ουσιαστικά να θέσουν την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Αυτομάτως η ΑΕΚ δεν δηλώνεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα αλλά πέφτει στην Γ’ που ουσιαστικά από τη νέα χρονιά θα είναι η Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία. Βάση του νόμου Ν2725/99 σε διάστημα τριών μηνών ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της εταιρείας και το ΑΦΜ του συλλόγου μηδενίζεται από χρέη. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν όλοι τα λεφτά τους (που έχουν να λάβουν από την ΠΑΕ ΑΕΚ) και παραμένουν μόνο τα χρέη προς ποδοσφαιριστές που έχουν προσφύγει στην FIFA.

Όσοι χάνουν τα λεφτά τους, δεν έχουν κανέναν τρόπο να τα διεκδικήσουν; Πχ, αν ανέβει η ΑΕΚ στην Β’ δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν και πάλι τα χρήματα;

“Όχι, από την στιγμή που η ΑΕΚ λύεται ως εταιρεία και τίθεται υπό εκκαθάριση, με την επιστροφή της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, δεν οφείλει σε κανέναν τίποτα. Είναι ολοκάθαρη, η ΠΑΕ ξεμπέρδεψε. Όχι όμως και τα φυσικά πρόσωπα της εταιρείας. Συγκεκριμένα από την χρονιά που θα εξακριβωθεί ότι ξεκίνησαν οι οικονομικές οφειλές προς Δημόσιο, ΙΚΑ από εκείνη τη χρονιά θα ξεκινήσουν να διώκονται τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι μέτοχοι. Με λίγα λόγια ότι χρωστάει η ΑΕΚ, μετά την πτώχευση, θα μεταφερθούν σε όλους όσους έχουν βάλει την υπογραφή τους. Αν πχ τα χρέη ξεκινούσαν από την εποχή Ζαφειρόπουλου, τότε από εκείνη τη χρονιά θα ξεκινήσουν”.

Πέφτει η ΑΕΚ στην Γ’, υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο που θα πρέπει η ομάδα να παραμείνει;

“Στο παρελθόν χρειάζονταν 30 και 24 μήνες. Πλέον σε τρεις μήνες, η ΠΑΕ είναι καθαρή”.

Μπορεί η ΠΑΕ ΑΕΚ, από την στιγμή που θα πέσει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, να διεκδικήσει τα χρήματα από τον Μάκη Ψωμιάδη.

“Όχι δεν μπορεί και αναγκαστικά θα πρέπει να δώσει το συγκεκριμένο δικαίωμα στον εκκαθαριστή (κράτος) πράγμα που σημαίνει πως ο μοναδικός κερδισμένος θα είναι ο ίδιος ο Ψωμιάδης. Δεν θα ενδιαφερθεί κανείς”.

Κύριε Κούγια ως γνώστης της Β’ Εθνικής και γενικά των χαμηλών πρωταθλημάτων, τι έσοδα μπορεί να προσδοκά η ΠΑΕ ΑΕΚ στην περίπτωση της Β αλλά και της Γ.

“Στην Γ’ μέχρι και πέρυσι τα έσοδα μια ομάδας ήταν 30.000, από του χρόνου δεν θα υπάρχουν καθόλου. Στην Β’ τώρα για μια ομάδα που θα διεκδικήσει την άνοδο και θα έχει δυνατό brandname τα νούμερα είναι τα εξής: 85 χιλιάρικα το τηλεοπτικό συμβόλαιο για να δείξει 2 ματς το κανάλι και από εκεί και πέρα αν θέλει να δείξει και άλλα ματς σου δίνουν 12.000 ανά παιχνίδι. 110 χιλιάδες από τον ΟΠΑΠ και 20.000 για τη Νέων. Περίπου το ταβάνι είναι τα 300-350.000 το χρόνο. Μια ΑΕΚ με εισιτήρια και σίγουρα με περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουν κανονικά όλες οι ομάδες της Β’ θα έφτανε θέλω να πιστεύω κοντά στις 700 χιλιάδες. Να έβγαζε δηλαδή τα διπλάσια, χωρίς να είναι σίγουρο.

Να σας πω κάτι, η αλήθεια είναι σκληρή στην Β’ για μια ομάδα σαν την ΑΕΚ που θα κουβαλάει όλα αυτά τα χρέη. Ποιος είναι αυτός που θα πρέπει να είναι για ένα χρόνο συνεπής στις υποχρεώσεις και στις πληρωμές της ΑΕΚ, να φτιάξει ένα μπάτζετ κοντά στα 1,5 εκ. για να ανέβει κατευθείαν η ομάδα και να έχει ως έσοδα 700 χιλιάρικα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανείς. Προσωπικά για εμένα, η Β’ θα είναι χαμένος χρόνος για την ΑΕΚ. Είναι πολλά τα χρέη και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τα ελέγξει. Μοναδική λύση είναι η Γ».

 

Πηγή: sport24.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ