Τα έχουν χάσει οι Τούρκοι – Γιατί ζητούν την καταδίκη Έλληνα πιλότου

Τούρκοι κατήγοροι απαιτούν την καταδίκη σε δις ισόβια ενός Έλληνα πιλότου, ο οποίος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, το 1996 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16 στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η hurriyetdailynews.com, το τουρκικό αεροσκάφος στο οποίο ήταν πιλότος ο Nail Erdoğan απογειώθηκε από τον Μαρμαρά στις 8 Οκτωβρίου 1996.

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε νότια της Χίου, με τον δεύτερο πιλότο του, τον  Osman Çiçekli να διασώζεται, αλλά ο Erdoğan και τα συντρίμμια δεν εντοπίστηκαν, αναφέρει η Hurriyet.

Το αίτημα για καταδίκη του Έλληνα πιλότου κατέθεσαν τα παιδιά του Τούρκου πιλότου Nail Erdoğan, επικαλούμενοι τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την τουρκική δικαιοσύνη, η οποία αναφέρει ότι το τουρκικό μαχητικό κατερρίφθη και ο Erdoğan σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα της Άγκυρας, το οποίο ολοκλήρωσε την έρευνα, μελέτησε στοιχεία από τα ραντάρ και τις συνομιλίες που κατεγράφησαν από τα δύο μαχητικά που έλαβε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Στο φάκελο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και οι συνομιλίες με τον Έλληνα πιλότο όπως τις παρουσίασε ο συγκυβερνήτης του Erdoğan, ο οποίος διεσώθηκε στο περιστατικό του 1996.

Οι Τούρκοι απαιτούν την καταδίκη σε δις ισόβια του Έλληνα πιλότου του Mirage 2000, Θάνου Γρίβα, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «για ενέργειες που υποβαθμίζουν την ανεξαρτησία του κράτους», καθώς και την 12ετή του καταδίκη για «καταστροφή μαχητικού αεροσκάφους».

Στην κατάθεσή του ο συγκυβερνήτης του Erdoğan, Osman Çiçekli, υποστήριξε ότι το τουρκικό F-16 κατερρίφθη από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ένα από τα αεροσκάφη “χωρίς κίνητρο” σε διεθνή εναέριο χώρο», αναφέρεται στο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Erdoğan, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι η δίκη θα διεξαχθεί στην Τουρκία εκτός αν λάβουν δράση οι Ελληνικές αρχές επικαλούμενος συμφωνία δικαστικής συνδρομής που έχουν Τουρκία και Ελλάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πιλότος θα συλληφθεί, κατά τη διάρκεια της δίκης.

 

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Τουρκία για τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Μαραθώνιος τουρκικών προκλήσεων με 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ