Τατουάζ στο μάτι; Ξανασκεφτείτε το – άκρως επικίνδυνο

Iδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η νέα μόδα που θέλει ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάνουν τατουάζ σε ένα από τα πιο αναπάντεχα σημεία του σώματός τους… στο μάτι τους!

Συγκεκριμένα, η μόδα του τατουάζ στο μάτι έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Αυστραλία, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή  ακόμα και καρκίνο. Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 20 περιστατικά Αυστραλών που αποφάσισαν να κάνουν τατουάζ στο σκληρό χιτώνα του ματιού τους, το λευκό μέρος του οφθαλμού που περιβάλλει στην ίριδα.

Οι οφθαλμίατροι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι άκρως ανησυχητική για την υγεία. Ωστόσο, οι απειλές αυτές δεν φαίνονται αρκετές για να αποτρέψουν κάποιους από το να «χτυπήσουν» ένα τατουάζ στο μάτι τους.

Όσον αφορά στον τρόπο που επιτυγχάνεται η παραπάνω διαδικασία, αυτός είναι ο εξής: Αρχικά, γίνεται μέσω ένεσης έγχυση μελανιού απευθείας στον οφθαλμό και στη συνέχεια το μελάνι εξαπλώνεται και χρωματίζει ολόκληρο το σκληρό χιτώνα.

Σύμφωνα με τον Ρούσελ Αρούντελ, επικεφαλής της Οφθαλμιατρικής Κλινικής της Αυστραλίας: “ H επώδυνη αυτή πρακτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε αυτήν, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλες λοιμώξεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμα και στην ολική τύφλωση”. Επίσης, ο οφθαλμίατρος καλεί αυτούς που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν την παραπάνω μόδα να το ξανασκεφτούν καθώς δεν πρόκειται για μια κοινή διαδικασία απόκτησης τατουάζ αλλά για μια νέα τάση χωρίς σαφή εγγύηση επί του αποτελέσματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Έλληνας “τάρανδος” του Κάνσας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ