ΒΙΝΤΕΟ-Πως επιτίθεται το γεράκι

ΒΙΝΤΕΟ-Πως επιτίθεται το γεράκι

Μικροσκοπικές κάμερες στα κεφάλια και την πλάτη γερακιών προσκόλλησαν επιστήμονες του κολεγίου Haverford στην Πενσιλβάνια, για να μελετήσουν πως τα πουλιά κυνηγούν τα θηράματά τους.

Σύμφωνα με το econews.gr, το υλικό από τις κάμερες δείχνει τις στρατηγικές που ακολουθούν οι θηρευτές για να προσεγγίσουν και να επιτεθούν σε κοράκια.

Αντί να πηγαίνουν κατευθείαν για τον στόχο, τα γεράκια κρατούν το θήραμά τους σε συγκεκριμένη θέση από τη μια πλευρά, κάτι που τους επιτρέπει να το πλησιάζουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Η συγκεκριμένη στρατηγική εκμεταλλεύεται μια τεχνική που ονομάζεται καμουφλάζ κίνησης, κατά την οποία ο θηρευτής φαίνεται ακίνητος από την οπτική σκοπιά του θηράματος.

Αν τα γεράκια εφαρμόσουν σωστά αυτή την τεχνική, στην ουσία το μόνο στοιχείο που μαρτυρά ότι πλησιάζουν είναι η αύξηση του όγκου τους.

«Σε ό,τι αφορά το κοράκι, το γεράκι απλά θα φαίνεται ό,τι αιωρείται ακίνητο και πέρα από την αλλαγή στο μέγεθός του, τίποτα δεν θα μαρτυρά ότι πλησιάζει», δήλωσε η Σούζαν Κέιν, επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εφοδίασαν με κάμερες οκτώ γεράκια από την Πενσιλβάνια, την Αριζόνα και το Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ.

Το υλικό αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ένα γεράκι επιλέγει και επιτίθεται σε ένα κοράκι στον αέρα. “Πλησιάζουν πολύ κοντά το θήραμά τους την ώρα της επίθεσης και χρησιμοποιούν τα νύχια τους και τη δύναμη της πρόσκρουσης για να το σκοτώσουν ή του σπάνε πολύ γρήγορα το λαιμό” εξηγεί η Κέιν.

Η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη ιπτάμενων ρομπότ, ωστόσο η Κέιν εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων πρόληψης ώστε τα πτηνά να μην συγκρούονται με ανεμογεννήτριες, κτήρια και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

“Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον είναι ριζικά διαφορετικός από τον δικό μας” εξηγεί η επιστήμονας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

 

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ:YOUTUBE, LiveScienceVideos

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ