Ελληνο-αυστραλιανή ιστορία αγάπης

Ελληνο-αυστραλιανή ιστορία αγάπης

Μια ακόμα άγνωστη ιστορία αγάπης, που γεννήθηκε μέσα στην «κόλαση» του πολέμου του 1940, ήρθε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα από τον αυστραλιανό τύπο. Κεντρική ηρωίδα η Ελληνίδα Ξανθούλα Παπαδόπουλου που σε ηλικία μόλις 14 ετών γνώρισε τον Αυστραλό λοχία Χέρμπερτ Ρίγκλεϊ.

Ο Χέρμπερτ Ρίγκλεϊ πολεμούσε με τις αυστραλιανές δυνάμεις στη Μακεδονία όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς. Κατόρθωσε όμως να δραπετεύσει και διέφυγε στο χωριό Ρητίνη όπου βρήκε προστασία στο σπίτι του δασκάλου Ιωάννη Παπαδόπουλου. Ο Παπαδόπουλος, αργότερα, συνελήφθη από την Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Ο Χέρμπερτ ήταν ένας ψηλός εντυπωσιακός άνδρας. Έλαβε μέρος στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων και το 1943 διέφυγε στην Τουρκία από όπου και επέστρεψε στην Αυστραλία.

Η Ξανθούλα Παπαδοπούλου μάθαινε αγγλικά. Το 1949 καθώς κοιτούσε κάποιες παλιές φωτογραφίες βρήκε σε ένα χαρτί το όνομα με τη διεύθυνση του Ρίγκλεϊ και του έγραψε, μετά από προτροπή της μάνας της, ζητώντας να μάθει τι απέγινε.

Ο Αυστραλός θυμόταν πολύ καλά την όμορφη ελληνοπούλα και την προσκάλεσε στην Αυστραλία, μια πρόσκληση που αποδέχθηκε μετά από μεγάλο προβληματισμό η 24χρονη Ξανθούλα.

Πέντε εβδομάδες μετά την άφιξη της στην Αυστραλία παντρεύτηκαν και μάλιστα σε ελληνική εκκλησία. «Για να τιμήσω τη μάνα σου και τον παππού σου» της είπε. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιάννη και τον Μιχάλη. Ο Χέρμπερτ είχε μάθει ελληνικά , μια γλώσσα που του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς εργαζόταν στην Ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η Ξανθούλα με τα παιδιά επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα, την είχε κερδίσει όμως ο Χέρμπερτ και η Αυστραλία. Ήταν παντρεμένοι 45 χρόνια όταν το 1995, σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο Χέρμπερτ. «Τον ίδιο τον αιχμαλώτισαν οι Γερμανοί για λίγο, αλλά ο Χέρμπερτ αιχμαλώτισε την καρδιά μου για πάντα» λέει σήμερα η Ξανθούλα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Παραρτήματος των Αυστραλών Παλαιών Πολεμιστών (RSL) Στιβ Κυρίτση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 17.000 Αυστραλοί πολέμησαν στην Ελλάδα και 840 Αυστραλοί έπεσαν σε μάχες και έχουν ταφεί στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: shrine.org.au

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ