Οικολογική μπαταρία από… ξύλο

Οικολογική μπαταρία από… ξύλο

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ πρόσφατα κατασκεύασαν μία μπαταρία πολύ μικρού μεγέθους, φτιαγμένη από ένα λεπτό φύλο ξύλου σκεπασμένου με κασσίτερο, ενώ δε χρειάζεται λίθιο όπως οι άλλες μπαταρίες αλλά νάτριο.

Με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη μπαταρία προστατεύει και το περιβάλλον σε σχέση με αυτές του λιθίου. Βέβαια το νάτριο δεν αποθηκεύει αρκετή ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με το λίθιο, οπότε αυτή η μπαταρία δεν είναι κατάλληλη για τα κινητά τηλέφωνα. Όμως είναι κατάλληλη για τη στιγμιαία αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας σε μία μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι αυτή η μπαταρία είναι τρομερά φτηνή, επειδή φτιάχνεται με πάμφθηνα υλικά, αναμένεται ότι θα γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων αγοραστών ανά την υφήλιο.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της καινούργια μπαταρίας είναι ότι φτιάχνεται από εύκαμπτες ίνες ξύλου, οι οποίες εγγυώνται το λιγότερο 400 κύκλους φόρτισης και μεγάλη διάρκεια ζωής. Το θέμα είναι ότι οι παλιές μπαταρίες στη πλειοψηφία τους κατασκευάζονται πάνω σε άκαμπτες βάσεις, αρκετά εύθραυστες για να αντέξουν τη διαστολή και συστολή που προκαλείται από την αποθήκευση και τη χρήση των ηλεκτρονίων στη μπαταρία.

Έπειτα από πειράματα με εκατοντάδες κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης της μπαταρίας στο εργαστήριο, το ξύλο μπορεί να κάμφθηκε, παρόλα αυτά παρέμεινε όπως είχε και δεν έσπασε, απλά υπέστη μονάχα κάποιες ρωγμές.

Όμως όσον αφορά τις ρωγμές, μοντέλα υπολογιστών έδειξαν ότι οι ρωγμές που σχηματίστηκαν χαλαρώνουν με αποτελεσματικότητα τη πίεση στη μπαταρία κατά τη διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης, κάτι που μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής της.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι η πρωτοποριακή αυτή μπαταρία να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη διεθνή αγορά διότι αναμένεται ότι θα προσφέρει πολλά.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ