Ο Τιτάνας μοιάζει με την… Ολλανδία

Ο Τιτάνας μοιάζει με την… Ολλανδία

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που στέλνει το διαστημικό σκάφος Cassini, που εξερευνά τον Κρόνο και τους δεκάδες δορυφόρους του, ερευνητές στις ΗΠΑ σχεδίασαν τον πρώτο τοπογραφικό χάρτη του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι βασικό χαρακτηριστικό του Τιτάνα είναι ότι λείπουν σχεδόν ολοκληρωτικά οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι και το έδαφος είναι ουσιαστικά επίπεδο, κάτι που κάνει το Τιτάνα να μοιάζει γεωγραφικά με την Ολλανδία.

Η υψηλότερη κορυφή του είναι μόλις 500 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους του, ενώ η απόσταση από αυτό το σημείο μέχρι το πιο χαμηλό, προφανώς κάποιον κρατήρα ή κοιλότητα, είναι μονάχα 2,5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που σχεδίασαν το χάρτη, αυτός μπορεί να δώσει το φως στο να υπάρξουν απαντήσεις για αρκετά χαρακτηριστικά του δορυφόρου του Κρόνου, όπως οι κινούμενες σωροί άμμου ή η ροή υγρών, βασικά του μεθανίου.

Ο Τιτάνας αντιμετωπίζει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιστήμονες επειδή όπως διαπιστώθηκε βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρισκόταν η Γη στα πρώτα χρόνια της ζωής της. Επομένως οι ερευνητές μπορούν να δουν εκεί εικόνες από το παρελθόν της Γης ενώ ταυτόχρονα να κάνουν εκτιμήσεις και για το μέλλον του Τιτάνα.

ΠΗΓΗ:ecotimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ