Κανίβαλοι οι πρώτοι Άγγλοι έποικοι

Κανίβαλοι οι πρώτοι Άγγλοι έποικοι

Οι έποικοι της Τζέιμστάουν, της πρώτης αγγλικής αποικίας στην Αμερική, που ιδρύθηκε στη Βιρτζίνια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν, όπως αποκαλύπτει ανάλυση των οστών 14χρονου κοριτσιού, σύμφωνα με ανθρωπολόγους από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

Υποφέροντας από το λιμό το χειμώνα του 1609-1610 που στοίχισε τη ζωή στο 80% των εποίκων, ορισμένοι στο Οχυρό Τζέιμς αφαίρεσαν εγκεφαλική ουσία και ιστούς από το πρόσωπο νεκρής έφηβης για να τραφούν, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων, προφανώς για να το σπάσουν, αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, ανέφερε ο Ντάγκλας ‘Οουσλεϊ, ο ανθρωπολόγος που ανέλυσε τα οστά του κρανίου και της κνήμης.

«Η πρόθεσή τους ήταν σαφής: ήθελαν να διαμελίσουν το σώμα, να πάρουν τον εγκέφαλο και τους ιστούς του προσώπου για να τραφούν», εξήγησε ο Όουσλεϊ, προσθέτοντας πως δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο να το κάνουν.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαραστήσουν λεπτομέρειες από την ζωή του κοριτσιού το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία, αναλύοντας έναν γομφίο και το στάδιο ανάπτυξης των οστών στο πηγούνι. Από τον σκελετό δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 10%.

Επίσης κατάφεραν να προσδιορίσουν πως όταν πέθανε ήταν περίπου 14 ετών, αλλά δεν προσδιόρισαν το αίτιο θανάτου.

Όμως χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογιών, οι ερευνητές αναδημιούργησαν μια πιθανή εικόνα του προσώπου της εφήβου. Το μοντέλο αυτό θα παρουσιασθεί σε έκθεση για τους ιατροδικαστικούς φακέλους του Τσέζαπικ τον 17ο αιώνα.

Τα οστά της έφηβης θα εκτεθούν στην Τζέιμστάουν κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκαν. ΠΗΓΗ:enet.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ