Νέο ρεκόρ ταχύτητας στον πάγο

Νέο ρεκόρ ταχύτητας στον πάγο

Η εταιρεία ελαστικών Nokian εξόπλισε ένα Audi RS 6 με χειμερινά λάστιχα με καρφιά, προσέλαβε τον Φινλανδό οδηγό Γιάνε Λάτινεν και πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε πάγο με 335,71 χλμ./ώρα.

Το προηγούμενο ήταν 331,61 χλμ./ώρα και το είχε πετύχει ο ίδιος οδηγός τον Μάρτιο του 2011, πάλι με ένα Audi RS6 και ελαστικά της ίδιας εταιρείας. Να σημειώσουμε, ότι ο Λάτινεν κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε πάγο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όταν «έπιασε» τον Μάρτιο του 2012 τα 252,06 χλμ./ώρα στο τιμόνι του πειραματικού οχήματος E-RA.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013 κοντά στην πόλη Ολούλου της Φινλανδίας και σε μία παγωμένη ευθεία μήκους 12 χιλιομέτρων. Το αυτοκίνητο «φορούσε» ελαστικά παραγωγής της Nokian με διαστάσεις 255/35 R20 και με καρφιά (spikes). Ο συγκεκριμένος τύπος ελαστικών Hakkapeliitta 8 εξελίχθηκε ειδικά για τις σκανδιναβικές χώρες και για πολικές θερμοκρασίες.

Η κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας καταχωρήθηκε στο βιβλίο Γκίνες, αφού πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η ταχύτητα μετριέται σε μία ευθεία ενός χιλιομέτρου και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η τελική τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο δύο μετρήσεων, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε μία ώρα.

Επίσης το χιόνι και ο πάγος πρέπει να έχουν σχηματιστεί με φυσικό τρόπο, δεν επιτρέπεται να γίνει επεξεργασία της επιφάνειας με μηχανήματα ή με κάποιες χημικές ουσίες. Τα ελαστικά πρέπει να κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο και να πωλούνται στην χώρα, όπου έγινε η μέτρηση της ταχύτητας.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ