Γιατί οι Πάπες αλλάζουν όνομα;

Γιατί οι Πάπες αλλάζουν όνομα;

Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Πάπα έχουν ξεκινήσει και σύντομα το Κονκλάβιο θα αναδείξει τον νέο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μετά την ανάδειξή του ο νέος Ποντίφικας δεν αποκλείεται να αλλάξει το όνομά του. Από που όμως προέρχεται αυτή η παράδοση;

Η αλλαγή του ονόματος του επισκόπου Ρώμης αποτελεί παλαιά παράδοση του Καθολικισμού και ανάγεται στους πρώτους αποστολικούς χρόνους. Η μετονομασία δεν αποτελεί υποχρέωση των Παπών είναι όμως συνηθισμένη παράδοση. Συνήθως ο νέος Πάπας επιλέγει τον αγαπημένο του Άγιο με βάση τις αρετές και τα προτερήματα που είχε.

Η αλλαγή του ονόματος ανάγεται στον ίδιο τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος είχε το όνομα Σίμων και στη συνέχεια ο Ιησούς τον ονόμασε Πέτρο από την ελληνική λέξη πέτρα.

Στο χωρίο 16 του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου αναφέρεται η επίσκεψη του Ιησού στην Καισάρεια του Φιλίππου, όπου ρωτά τους μαθητές του για ποιον με λένε οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός τού ανθρώπου;.

Αυτό είναι το χωρίο πάνω στο οποίο οι Πάπες βάσισαν και την μετέπειτα απαίτηση για πρωτοκαθεδρία έναντι των Ανατολικών Πατριαρχείων (Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων) το οποίο και οδήγησε στο Μέγα Σχίσμα του 1054 μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πάπας Ιωάννης ήταν ο πρώτος που το 533 αποφάσισε να αλλάξει το ρωμαϊκό του όνομα Μερκούριος, ωστόσο η αλλαγή του ονόματος έγινε άτυπα θεσμός από το 1009 όταν ο Πάπας Σέργιος ο Δ’ ανέβηκε στον θρόνο.

Κατά μεγάλη ειρωνεία το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος. Τα τελευταία χίλια χρόνια μόνο ο Πάπας Αδριανός ο ΣΤ’ και ο Πάπας Μάρκελος ο Β’ ήταν οι μόνοι που διατήρησαν τα πρώτα τους ονόματα.

Ήταν όμως ο Πάπας Ιωάννης που δημιούργησε την σχετική παράδοση; Οι ιστορικοί αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα οι περισσότεροι Πάπες επέλεγαν συνειδητά ελληνικά ονόματα προκειμένου να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αποστόλου Πέτρου. Ωστόσο επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο συνέβαινε για σημειολογικούς λόγους και δεν αποτελούσε ένδειξη ότι οι Πάπες είχαν ελληνική καταγωγή.

Άλλωστε το Liber Pontificalis που καταγράφονται όλα τα ονόματα των προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φαίνεται ότι οι περισσότεροι είχαν ρωμαϊκή ή ιταλική καταγωγή με την εξαίρεση του Πάπα Ανικέτου ο οποίος ήταν από τη Συρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ