Αυξημένη η ηλιακή ακτινοβολία το 2012

Αυξημένη η ηλιακή ακτινοβολία το 2012

Το 2012 ήταν μία χρονιά που πραγματικά ο ήλιος έστειλε αλλεπάλληλα κύματα ακτινοβολίας πάνω στη Γη. Αυτά τα κύματα ακτινοβολίας ανακάλυψαν ερευνητές με τη βοήθεια των δίδυμων δορυφόρων της «Αποστολής Βαν Άλεν» της NASA, που εξετάζουν από το καλοκαίρι του 2012, τους δύο ομώνυμους «δακτυλίους» ακτινοβολίας που περιβάλλουν τη Γη.

Βέβαια είχαν ήδη ανακαλυφθεί οι ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη Γη. Οι δύο ομόκεντρες ζώνες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν το 1958 από τον αμερικανό αστροφυσικό Τζέιμς βαν Άλεν συγκρατούνται από τα μαγνητικά πεδία της Γης, παγιδεύοντας φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας και κύματα πλάσματος.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα δυνατής ακτινοβολίας τους, οι δύο ζώνες θέτουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες και τους δορυφόρους που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη και για αυτή την αιτία επιβάλλεται να διαθέτουν ισχυρές προστατευτικές ασπίδες.

Η εσωτερική ζώνη, η οποία αποτελείται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια, βρίσκεται σε ύψος από 1.000 έως 10.000 χιλιόμετρα και παραμένει σταθερή επί χρόνια ή και δεκαετίες. Η εξωτερική ζώνη, η οποία βασικά αποτελείται από ηλεκτρόνια, βρίσκεται σε ύψος από 10.000 έως 60.000 χιλιόμετρα και εμφανίζει συνεχείς αλλαγές όχι μονάχα ανά μέρες αλλά ακόμη και ανά ώρες. Αυτό, προφανώς, συμβαίνει εξαιτίας της επίδρασης του ηλιακού ανέμου, δηλαδή της ακτινοβολίας που εκπέμπει συνέχεια ο ήλιος, αν και κανένας ερευνητής δε γνωρίζει 100% πια αιτία προκαλεί αυτές τις συνεχής απότομες αλλαγές στο μέγεθος της ενέργειας αλλά και στο μέγεθος των ζωνών.

Όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια τρίτη ζώνη μέσα στην εξωτερική ζώνη Βαν Άλεν, σε ύψος από 19.100 έως 22.300 χιλιόμετρα, που δημιουργήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2012. Η καινούργια ζώνη φάνηκε ότι κράτησε για σχεδόν ένα μήνα, πριν εξαφανιστεί ξαφνικά και χωρίς να αφήσει ούτε ίχνος ότι υπήρξε, προφανώς εξαιτίας μιας μεγάλης ανόδου της έντασης του ηλιακού ανέμου, πριν από μία έκρηξη στεμματικής μάζας του Ήλιου.

Επίσης είναι ακόμη τελείως αβέβαιο πώς και γιατί αυτή η πρόσκαιρη ζώνη δημιουργήθηκε. Ένα σκεπτικό είναι ότι αυτό έγινε, εξαιτίας του ότι ο ηλιακός άνεμος προκάλεσε προσωρινή διάσπαση της εξωτερικής ζώνης Βαν Άλεν. Μελλοντικές μελέτες θα αποδείξουν αν αυτή η τρίτη καινούργια ζώνη είναι ένα περιοδικό ή ένα προσωρινό φαινόμενο.

Στο παρακάτω βίντεο δίνεται μία γεύση του συμβάντος που έλαβε χώρα πέρσι.

ΠΗΓΗ:ecotimes.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ