Τράπεζα Θεμάτων: «Να μην φύγουν οι μαθητές από τα Λύκεια» – Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας μετά τα προβλήματα

εξετάσεις

«Να μείνουν οι μαθητές στα σχολεία». Αυτή είναι η προφορική οδηγία που δίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στους διευθυντές των Λυκείων μετά την «κατάρρευση» του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων νωρίς το πρωί και τα προβλήματα που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία είναι ότι οι εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στη δεύτερη βάρδια του σχολείου και δόθηκε καθώς πολλοί μαθητές αποχώρησαν από το σχολείο τους χωρίς να δώσουν εξετάσεις.

Τα προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγράφηκαν νωρίς το πρωί στα 1.900 Λύκεια της χώρας με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Πάντως η προθεσμία για τους εκπαιδευτικούς να ανεβάσουν τη βαθμολογία των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λήγει αύριο 30 Μαΐου.

Οι περισσότεροι διευθυντές κράτησαν στα σχολεία τους μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνει η πρεμιέρα των Πανελληνίων και δεν μπορεί να υπάρξει αναβολή στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Κάποιοι εκπαιδευτικοί πρότειναν να μην εξεταστούν με την Τράπεζα Θεμάτων αλλά βάσει νόμου, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η πλατφόρμα που διαχειρίζεται το ΕΔΥΤΕ είχε τεχνικό πρόβλημα και όταν αυτό επιδιορθώθηκε προσπάθησαν όλα τα σχολεία να μπουν ταυτόχρονα για να «αλιεύσουν» τα θέματα με αποτέλεσμα το σύστημα να «μπουκώσει» και να πέσει.

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν και σε σχολεία της Περιφέρειας όπου οι μαθητές μετακινούνται με σχολικά λεωφορεία και θα έπρεπε να αλλάξουν και οι ώρες των δρομολογίων.

Κανονικά οι ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ´ Λυκείου – Προβλήματα στις εξετάσεις Α’ και Β’ Λυκείου

Παρά την πρωινή καθυστέρηση, κανονικά διεξήχθησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στην πλειονότητα των λυκείων. Ειδικά σε ό, τι αφορά τη Γ’ λυκείου, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, σε ορισμένα λύκεια, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α’ και Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι σε αναμονή αναλυτικής ενημέρωσης από το ΕΔΥΤΕ για την αιτία του προβλήματος που ανέκυψε το πρωί.

Οι αντιδράσεις για την Τράπεζα Θεμάτων

Για «νέο επιτελικό φιάσκο» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης.

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Φίλη:

«Πτώση» της Τράπεζας Θεμάτων – αναβολές εξετάσεων: νέο… επιτελικό φιάσκο στο υπουργείο Παιδείας

Για το σημερινό νέο «επιτελικό» φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως.

Από το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έχει «πέσει» και οι διευθυντές Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατο να αντλήσουν θέματα και να τα κληρώσεων για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Σε πανικό ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας συστήνει… «υπομονή».

Άγνωστο πού είναι και τι πράττει ο εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, κ. Αντωνίου. Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του! Ας περιμένουν τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές στις αίθουσες.

Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας.

Σε δήλωση για την Τράπεζα Θεμάτων, προέβη ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Τσούλιας.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Προφανώς δεν έχει καμιά ευθύνη η Υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε όλα τα λύκεια της χώρας της καθυστέρησης των εξετάσεων λόγω μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου. Δυστυχώς η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη σκληρή δοκιμασία των μαθητών».

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων ζητά η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή τόνισε ότι “το κάθε σχολείο αντιμετώπισε το πρόβλημα διαφορετικά. Υπήρχε αγωνία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το τι θα γίνει”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “σε επικοινωνία των διευθυντών με το υπουργείο Παιδείας τούς έλεγαν “περιμένετε να αποκατασταθεί η λειτουργία της πλατφόρμας”. Όπως υποστήριξε, “αυτό που προείχε βέβαια είναι να γίνουν οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου”, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογο πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί άλλες χρονιές.

Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι “θα έπρεπε να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα”.

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2023/05/29-05-2023-Νικηφόρος-Κωνσταντίνου-Νιφλής.mp3?_=1
Exit mobile version